YDP Milletvekili Syrigos, ana dilde eğitim hakkını yok saydı

YDP Milletvekili Syrigos, ana dilde eğitim hakkını yok saydı

YDP Milletvekili Syrigos, Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilde eğitim hakkını yok saydı

A+A-
 ABTTF Başkanı: “Avrupa Birliği’nin diğer üye devletlerinde iki dilli anaokulları sorunsuz bir şekilde açılabiliyor, faaliyet gösterebiliyorken ülkemizde de hükümet hem vatandaş hem de seçmen olarak toplumumuzun iki dilli anaokulu talebini dikkate almalı, yerine getirmelidir.”
 
Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Atina Milletvekili Angelos Syrigos, Yunan meclisinde yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türk toplumunun Yunanca veya Türkçe dillerinde eğitim verilecek çift dilli anaokulları talebine atıfta bulundu.
 
Anaokulu çocuklarına Türkçe’yi dayatmanın tahrik edici olacağını düşündüğünü belirten Syrigos, çocuklara farklı dilsel bir kimlik dayatılmaması veya onların eğitim dönemlerinin ilk yıllarından itibaren zorlanmaması gerektiğini iddia etti.
 
Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin iktidar partisine milletvekili Syrigos’un çocuklarımızın ana dilleri Türkçe’de eğitim hakkını yok sayan açıklamalarını hayretle okudum. Gerçekten anlaşılır gibi değil! Anavatanımızın izniyle Lozan Antlaşması ile aynı kaderi paylaştığımız Rum Ortodoks azınlığın talebi üzerine Gökçeada’da yalnız 3 öğrenci için Rum ilkokulu açılıyor. Yine Romanya’daki Yunan azınlığının girişimiyle 2008’de 20 öğrenci için Yunan ilkokulu açılmasına izin veriliyor. Öte yandan ülkemiz, öğrenci sayısının azlığı bahanesiyle özerk statüdeki Türk ilkokullarımızı her yıl teker teker kapatıyor, iki dilli azınlık anaokulu talebimizi yıllardır görmezden geliyor. Avrupa Birliği’nin diğer üye devletlerinde iki dilli anaokulları sorunsuz bir şekilde açılabiliyor, faaliyet gösterebiliyorken ülkemizde de hükümet hem vatandaş hem de seçmen olarak toplumumuzun iki dilli anaokulu talebini dikkate almalı, yerine getirmelidir.” dedi.

Bu haber toplam 716 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.