Tasarım atölyeleri ve çocuklar
“Türkiye Tasarım Vakfı, "Arkki" yaratıcı eğitim modülleri ile 6-11 yaş aralığındaki çocukları, mimarlık ve tasarım yoluyla inovatif becerilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için İstanbul Kuzguncuk İskelesi'ne davet ediyor”
Bu haber Dijital Basın Ajansı aracılığı ile bana geldiğinde “keşke böyle bir çalışma Antalya'da da olsa” diye iç geçirdim. Antalya Büyükşehir Belediyesi veya Antalya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde böyle çalışmaların hayata geçirilmesi, hem çocuklarımız hem şehrimiz adına büyük bir önem taşıyor. Hele böyle bir çalışmaya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversiteler dâhil edilebilse, muhteşem olurdu.
Z kuşağı adını verdiğimiz çocuklar, özellikle 6-11 yaş aralığındakiler muhteşem yetenekli ancak bu yeteneklerini gerektiği gibi üretime dönüştüremiyorlar. Bu çocukların büyük bir kısmı, boş zamanlarını internette çevrimiçi oyun oynayarak geçiriyor. Çocukların çoğu okulda okuduklarını tam anlamıyor. Anlamadıkları için, öğrenme yeteneklerini gerektiği ölçüde geliştiremiyorlar. Çocukların zamanlarının büyük bir kısmını internet oyunlarına ayırması çok ciddi bir sorun. Bu durumun sosyal, psikolojik başta olmak üzere, pek çok açıdan da tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla çocukların fikirler üretebilmesi, bu fikirleri hayata geçirme yeteneğini ortaya koyabilmeleri, onların geleceği adına çok önemli.
Türkiye Tasarım Vakfı’nın ortaya koyduğu bu proje gerçekten çok iyi bir fikir. Zaten projeyi ortaya koyan Arkki’nin Finlandiya merkezli olması her şeyi anlatıyor. Finlandiya’daki eğitim ve öğretimin dünya ortalaması üstünde olduğunu hepimiz biliyoruz.
Temel eğitimin yanı sıra, yeni ve faydalı fikirler üretme yeteneği olarak tanımlanan yaratıcılığın, çocukların hayatının her alanı için geçerli olduğunun farkında olmalıyız. Kuzguncuk İskelesi’ndeki etkinliğe katılacak çocukların yaş aralığına göre, “kaşifler” ve “araştırıcılar” olarak adlandırılması, fevkaladenin fevkinde bir düşünce.
Türkiye Tasarım Vakfı’nın öncülük ettiği ‘Arkki’, çocuklara NE öğrenileceğini (ezberleme) değil, NASIL öğrenileceğini öğrenmek (öğrenmeyi öğrenme) yaklaşımı ile yarının yaratıcıları olan bugünün çocuklarının potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı liderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü karmaşık sorunları çözmelerine yardımcı oluyor. Bu projeyi Antalya’daki tüm sivil toplum kuruluşları da sahip çıkmalı, ve bu konuda girişimlerde bulunmalılar. Mesela çocuk kreşleri olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler ve üniversiteler, İstanbul’da gerçekleştirilen bu güzel çalışmanın örneğini Antalya’ya da taşımalılar.
Türkiye Tasarım Vakfı’na böyle güzel bir projeyi İstanbul’da hayata geçirdikleri için çok teşekkürler.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.