Tacikistan'da başörtüsü ve sakal kullanımı yasaklandı

Tacikistan'da başörtüsü ve sakal kullanımı yasaklandı

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülke genelinde başörtüsü, türban ve diğer İslami sembollerin kullanımını yasaklayan yeni yasa tasarısını onayladı.

A+A-
Euro News'in haberine göre, bu adım, ülkenin ulusal kültürüne uygun olmayan kıyafetlerin ve adetlerin önlenmesini amaçlıyor.
 
Yapılan açıklamaya göre, "Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" ve "Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu" kanunları da dahil olmak üzere 35 yasa tasarısını imzalayan Cumhurbaşkanı Rahman, milli kültürel değerlerin korunması ve batıl inançların önlenmesi amacıyla bu adımı attıklarını belirtti.
 
Tacikistan'da yasalara aykırı davrananlar ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Siviller için 7.920 Tacikistan somonisi (yaklaşık 25.000 TL), hükümet yetkilileri için 54.000 somoni (yaklaşık 167.000 TL) ve dini otoriteler için 57.600 somoni (yaklaşık 178.000 TL) ceza öngörülüyor.
 
Ülkede nüfusun %99'u Müslüman olan Tacikistan'da, başörtüsü kullanımı uzun yıllardır devlet kurumlarında ve okullarda yasaklıydı. Yeni yasa tasarısının detayları hakkında belirsizlik devam ediyor, özellikle başörtüsü yasağının hangi yaş gruplarını kapsadığı net değil.
 
Ayrıca, ülkede erkeklerin sakal bırakması da yasaklanmış durumda. Geçmiş yıllarda binlerce erkeğin polis tarafından sakallarının zorla tıraş edildiği bildirilmişti.
 
Bu adım, Tacikistan'da dini ve kültürel pratikler üzerindeki devlet denetimini artırarak, ulusal kimliğin korunmasına yönelik bir politika olarak değerlendiriliyor.
 
 

Bu haber toplam 692 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.