Yağış rejimi düzelince kentteki sivrisinek sorunu stabile dönecek

İKLİM değişikliğiyle artan yağış rejimi Antalya'da yeni bir tür olan Ochlerotatus sivrisinek türünü yoğunlaştırdı.

İKLİM değişikliğiyle artan yağış rejimi Antalya'da yeni bir tür olan Ochlerotatus sivrisinek türünü yoğunlaştırdı. Kentte vektörle mücadele etmek için çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürü Mesut Çınar, "Yağış rejiminin düzelmesi durumunda 10-12 günlük bir süreçte kentin sağlığını daha stabil hale dönüştürülmesi için uygun bir ortama geleceği konusunda kanaat birliğine sahibiz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürü Mesut Çınar, Antalya'da vektörle mücadelede 19 ilçede 12 ay boyunca çalıştıklarını anlattı. Vektör olarak tanımlanan karasinek, sivrisinek, hamamböceği, yakarca, pire, kene ve fare gibi canlıların halk sağlığını tehdit ettiğini belirten Mesut Çınar, salgın hastalıklara sebep olmalarını önlemek amacıyla canlı popülasyonlarını mümkün olan en düşük seviyede tutmak için 1454 personel ve 176 araçla larva ile uçkun mücadelesi verdiklerini söyledi. Vektörle mücadele sırasında kullanılan ürünlerin tümünün Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandığını aktaran Mesut Çınar, Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılan biyosidal ürünler kullanıldığına dikkati çekti. Son dönemde artan sivrisinek problemlerine değinen Mesut Çınar, iklim değişikliği nedeniyle yağışların artmasıyla birlikte tatlı suda yetişen Ochlerotatus cinsi sivrisinekle mücadele ettiklerini açıkladı.

İLAÇLANAN ALANLAR YAĞMUR SUYUYLA ETKİSİNİ KAYBEDİYOR

Mesut Çınar, özellikle iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen yağış rejimindeki farklılaşmanın, kent içerisinde yapılan vektörle mücadeleyi etkilediğini anlattı. Çınar, "Özellikle son dönemde Haziran ayı içerisinde meydana gelen iklim değişikliğinin de ortaya koyduğu yoğun yağış kent içerisinde büyük oranda görülmektedir. Yoğun yağış vesilesiyle bir gün durağan güneşli ortamın hemen ertesi günü ya da onu takip eden akşamında yağmur yağması nedeniyle yapmış olduğumuz biyosidal ürün uygulamaları yağmur vesilesiyle bulundukları ortamdan yıkanmakta ya da uygulanan biyosidal ürünün konsantrasyonu seyrelmektedir. Bu durum da bizim gerçekleştirmiş olduğumuz vektörle mücadelenin tam anlamıyla başarıya ulaşmasını olumsuz etkilemektedir" dedi.

YAĞMUR SUYU POPÜLASYONU ARTIRDI

Ochlerotatus türü hakkında bilgi veren Mesut Çınar, "Yeni bir tür olarak öngörülen Ochlerotatus diye nitelendirilen sinek türü Antalya'da önceki yıllarda da görülmekteydi. Biz bu türü biliyor olmamıza rağmen yüzde 2'lerde olan popülasyonunu tutmaktaydık. Meydana gelen yağışların rejim artışları özellikle Antalya genelindeki toprak yapısının suya doymasına vesile oldu. Toprak yapısının suya doymasıyla birlikte yoğun bir şekilde sulak alanlar ortaya çıktı. Biz bu alanlarda vektörle mücadele faaliyetleri için gerekli çalışmaları yapıyoruz ama kontrol dışında oluşabilecek alanları da otomatik olarak yağışlar ortaya çıkardığı için özellikle yağmur suyu ortamında yaşamını idame ettirdiğinden dolayı yoğun bir şekilde popülasyon artışının olmasına vesile kıldı" diye konuştu.

KOVALARI VE SU BİRİKİNTİLERİ BOŞALTIN

Ochlerotatus türünün genellikle yağmur suyunun birikmiş olduğu kırsal bölgelerde görüldüğüne dikkati çeken Mesut Çınar, "Kırsal bölgelerdeki artışların önlenmesi için biz yoğunluklu çalışmalarımızı yağmura rağmen devam ettirmekteyiz. Bu türün oluşması ve diğer sivrisinek türlerinin önlenmesi maksadıyla uygulamakta olduğumuz biyosidal ürünlerin uygulanma sıklığını daha düzenli hale getirdik. Personelimiz daha yoğunluklu şekilde çalışmaya başladı. Bu kapsamda vatandaşlarımıza düşen birtakım yükümlülükler de var. Özellikle yağmur sonrasında çatılarında bulunabilecek kovalar veya evlerinin etrafında bulunan kova ve diğer su birikintilerinin oluşturabileceği alanların kendileri tarafından hızlı bir şekilde boşaltılması gerekiyor. Oluşabilecek her türlü sivrisineğin, özellikle saldırgan niteliğe sahip olan gündüz de insanlar üzerine saldıran ve koloniler halinde bu saldırı faaliyetini gerçekleştiren yeni tür olarak nitelendirdiğimiz Ochlerotatus cinsi sivrisineğin oluşumunu engellememiz ve bu anlamda başarı elde edebilmemiz için vatandaşlarımızın da katkısını bekleriz" dedi.

YAĞIŞ BİTERSE, 10-12 GÜN İÇERİSİNDE STABİLE DÖNECEK

Mesut Çınar, "Bu tür sivrisinek ya da diğer sivrisinek yoğunluğunun azalmasını sağlayacak en önemli unsur yağış rejiminin normale dönmesiyle meydana gelebileceği aşikardır. Personelimizi hızlı bir şekilde kırsalda meydana gelebilen bu alanlarda mücadelenin yapılması yoğunluğuna kaydırdık. Yağış rejiminin düzelmesi durumunda 10-12 günlük bir süreç içerisinde kentin sağlığını daha stabil hale dönüştürülmesi için uygun bir ortama geleceği konusunda kanaat birliğine sahibiz" diye konuştu.

'YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK'

Geçen hafta gerçekleşen bir düğün esnasında sinek ilaçlama aracının geldiğinin hatırlatılması üzerine Mesut Çınar, "Gerçekleşen münferit bir olaydır. Şu anda yaptığımız birtakım soruşturma kapsamında hem personelimiz hem de olayın nasıl oluştuğu çerçevesinde bir araştırmamız söz konusu. Fakat edindiğimiz bilgiler tutanaklarla daha aşikar bir şekilde ortaya çıkacaktır. İlgililer hakkında her türlü yasal işlemi başlatacağımızdan ve uygulayacağımızdan halkımızın hiçbir şüphesi olmasın" dedi.

FOTOĞRAFLI

DHA

Genel Haberleri

Yoğun Fırtına ve Yağış Uyarısı
Osmanlı eserleri restore edilmeli
Melikşah Çocuk Merkezi'nde Robotik Kodlama ve Yapay Zeka Sınıfı Açıldı
Bu e-mailleri sakın açmayın
Saniye Başkan Söz Verdiği Projeleri Tek Tek Hayata Geçiriyor