Uraloğlu, kara, deniz, demir ve hava yolu ile haberleşme altyapılarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık olarak 2 bin 667 projeye toplamda 2 trilyon 295 milyar lira yatırım yapılacağını belirten Uraloğlu, "28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamladık. 2024 yılı bütçemiz 351 milyar 379 milyon lira, 2025 yılı yatırım teklifimiz ise yüzde 26,9 artışla 482 milyar lira olarak belirlendi" dedi.
Hızlı Tren Hedefleri Belirlendi
Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığına ilişkin 2028 hedeflerini açıkladı. Türkiye’nin demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 287 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, devam eden 3 bin 92 kilometrelik hızlı tren hattını tamamlayacaklarını söyledi. Uraloğlu, "2009 yılında hızlı tren işletmeciliğine geçen dünyadaki 8. ülke olarak bugüne kadar toplam 92 milyon yolcu taşıdık. Yeni projelerle hızlı tren ağımızı büyütmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Marmaray 1,2 Milyar Yolcu Taşıdı
Kent içi raylı sistemler hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, Marmaray’ın 62 milyon ton karbon emisyonunu azaltarak çevre dostu bir projeye dönüştüğünü vurguladı. Bugüne kadar Marmaray’ı 1,2 milyar yolcunun kullandığını ifade eden Uraloğlu, “Başkentray, İZBAN ve GAZİRAY gibi projelerle kent içi ulaşımı daha da modernize ediyoruz” dedi.
Yeni Hızlı Tren Hatları Geliyor
Bakan Uraloğlu, devam eden hızlı tren projeleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
Ankara-İzmir Hızlı Treni: 14 saatlik yolculuk süresi 3,5 saate inecek.
Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Treni: 6,5 saatlik seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek.
Bandırma-Osmaneli Hızlı Treni: Bursa-İstanbul arasındaki süre 2 saat 15 dakikaya inecek.
Halkalı-Kapıkule Hızlı Treni: Yolculuk süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek.
Karayolları ve Bölünmüş Yol Ağı Genişliyor
Karayolu yatırımları hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, "Son 22 yılda 479 kilometre köprü ve viyadük, 717 kilometre tünel yaparak toplam uzunlukları sırasıyla 790 ve 767 kilometreye ulaştırdık. 2028 yılına kadar bölünmüş yol ağımızı 31 bin 250 kilometreye çıkaracağız" dedi. Bakan, Antalya-Alanya Otoyolu gibi birçok önemli projenin yapım çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Havayolu ve Fiber Optik Ağı Çalışmaları
Türkiye’nin havacılık sektöründe büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirten Uraloğlu, “Avrupa’da yolcu trafiğinde 5. sıradan 3. sıraya yükseldik. Fiber optik ağ uzunluğunu ise 20 bin 141 kilometreye çıkararak akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz” dedi.
Demiryolu Lojistik Merkezi Sayısı 25’e Çıkacak
Demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla lojistik merkez sayısını 25’e çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Bakan Uraloğlu, "Yük taşımacılığında demiryolu kullanımını artırmak için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Ayrıca yerli ve milli imkanlarla raylı sistem araçlarının üretiminin önemine dikkat çekti.
Türkiye, Ulaşımda Dünya Lideri Olmayı Hedefliyor
Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birleştiren stratejik konumuna işaret eden Uraloğlu, "Orta Koridor ve Kalkınma Yolu gibi projelerle ülkemizi lojistikte merkez haline getiriyoruz. İnsan ve çevre odaklı akıllı ulaşım sistemleriyle dünyada öncü olmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları, Türkiye’nin ulaşım ve altyapı alanında dünya standartlarını hedeflediğini bir kez daha gözler önüne serdi.