İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği'nin şantiye şefinin bulunmadığı inşaatlarda beton dökümÜne izin verilmemesi kararını desteklediklerini ve Antalya'da uygulamanın takipçisi olacaklarını söyledi.
İMO Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, oda binasında düzenlenen toplantıda, inşaat yapımında kullanılan demir, kalıp, beton kontrolünde şantiye şefinin bulunması gerektiğini vurguladı. Depremler sonrası Antalya'da yerel yönetimin yeni binaların nasıl yapılacağına dair kararlar aldığını hatırlatan Aydoğan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı deprem master planı çalışmalarının ilgili kurum, meslek odaları ve akademisyenlerle planlı olarak ve çalışma alanlarının belirlenerek koordineli şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Yapı denetiminde yetkin, tecrübeli denetleyenlerin görev alması gerektiğini kaydeden Akdoğan, "Müteahhitlik bu kadar kolay olmamalı. Asıl tehlikeyi kaçırıyoruz. Riskli olan yapı stoğumuz. Afet bölgelerinde yeni binalarda yıkılan vardı ama yıkılanların çoğu 2000 öncesi yapılar. Antalya'da yapı envanterini bir an önce yapmalıyız. Yerel yönetimlerin ivedilikle harekete geçmesi lazım. Bunu ilgili çalışmalarda yerel yönetimler, meslek odaları, akademisyenler birlikte yar almalı" dedi.
Kentsel dönüşüm yasasında ada bazlı dönüşümün yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Akdoğan, "Ada bazlı dönüşüm Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın inisiyatifinde. Yerel yönetimlere daha fazla söz hakkı verilmeli. Ada bazında kentsel çözümde bakanlıktaki süreçten dolayı vatandaşlar kaçınıyor. Yasa düzenlenerek yerel yönetimlere daha fazla inisiyatif verilmeli" diye konuştu.
Her şantiyede tam zamanlı çalışan şantiye şefi bulunması gerektiğini dile getiren Akdoğan, "Tam zamanlı şantiye şefi yer alırsa çalışır ve sağlıklı yapılar üretiriz. Deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın tespitine göre. Son yönetmeliklere göre yapılan bir binada filiz boyu kullanılmamış. Müteahhit 8 bina yapmış ve 8'i yıkılmış. Burada denetim eksikliği var" dedi.
Antalya'da 6 bin müteahhit bulunduğunu anlatan Akdoğan, şunları söyledi:
"Parası olan müteahhit olmamalı. Demiri az çıkaran mühendis iyi mühendis oldu. Denetlemeyi az yapan yapı denetimcisi işini iyi yapan oldu. Müteahhit, rant ve para kazanma odaklı bu işi yapmamalı. Antalya'da 6 bin müteahhit var. Müteahhitlik Türkiye'de vergi avantajından faydalanmak için yapılan meslek. Müteahhidin başka işi var. Başka yerde ticaret yapan adam, KDV eritmek için müteahhitlik yapıyor. Bu sistemde herkes KDV alacağını kullanmak için müteahhitlik yaptı. Denetimsiz, yetersiz iş yapılıyor. Müteahhidin bilgisi olmalı."
Toplantıda İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erman Aydın da "Her Şantiyeye Bir Şef" başlıklı basın açıklamasını okudu. Aydın, açıklamasında, son dönemde yapı yönetim sürecinin yöneticisi pozisyonund, resmi işlemlerde görünsün diye kağıt üstünde kalan şantiye şefliğinin ne kadar yaygın olduğunu gördük. Her meslekte olduğu gibi maalesef inşaat mühendisliğinde de meslek etiğine sahip olmayan meslektaşlarımız var. Bu meslektaşlarımız gitmedikleri, görmedikleri, hatta adresini bile bilmedikleri şantiyelerde şantiye şefi olarak imza atmaktadırlar" diye konuştu.
Aydın, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği tarafından "Yapı Müteahhitlerinin Dikkatine" başlığıyla yapılan duyuruda "Yapı denetim kuruluşlarına kalıp ve demir teslimleri şantiye şefleri tarafından yapılmalıdır. Beton dökümlerinde şantiye şefleri de bulunmalıdır. Şantiye şeflerinin olmadığı imalatlar teslim alınmayacak, beton dökümlerine izin verilmeyecektir" ifadelerinin yer aldığını dile getirdi. Aydın, "Ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da bu uygulama 10 Mart 2023 tarihi itibarıyla başlamıştır. Yapı Denetimler Birliği'nin bu uygulamasını desteklediğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz" dedi.
FOTOĞRAFLI
DHA