Ramazan Bayramında sağlıklı beslenme önerileri

RAMAZAN ayı boyunca yeme içme alışkanlıklarındaki farklılıkların metabolizmada değişiklikler meydana getirdiğini belirten Medical Park Antalya Hastane...

RAMAZAN ayı boyunca yeme içme alışkanlıklarındaki farklılıkların metabolizmada değişiklikler meydana getirdiğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gül Uygun, "Bayramı farklı bir beslenme düzeninden normal beslenme düzenine geçiş için bir aşama olarak görebiliriz. Bu geçiş çok keskin ve ani değil, yumuşak ve kontrollü olmalıdır" dedi.

Ramazan Bayramı'nda aniden mideye yüklenmenin doğru olmadığı dile getiren Dyt. Gül Uygun, kontrollü beslenme yapılması gerektiğini belirterek, bayramı sağlıklı geçirmek için yapılması gerekenleri aktardı.

'MİDENİZE ANİDEN YÜKLENMEYİN'

Mideye aniden yüklenilmemesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Gül Uygun, "Bayramı farklı bir beslenme düzeninden normal beslenme düzenine geçiş için bir aşama olarak görebiliriz. Bu geçiş çok keskin ve ani değil, yumuşak ve kontrollü olmalıdır. Ramazan ayı süresince kısıtlı beslenmek, öğün sayısının azalması, egzersize de pek imkân olmaması sonucu metabolizmamız yavaşlar. Ramazan boyunca azalan öğün ve küçülen porsiyonları birden artırmak mide yanmaları ve bağırsak problemlerine, sağlıksız kilo alımına neden olabilir" diye konuştu.

DENGELEME YAPIN

Tatlı tüketimine dikkat çeken Dyt. Uygun, şu bilgileri paylaştı:

"Genel olarak bayramda, yılın hiçbir döneminde olmadığı kadar çok miktarda tatlı tüketimi olmaktadır. O nedenle, bu süreçte kilo vermek gerçekçi bir hedef olmayacaktır, kilonuzu ve sağlığınızı korumanız yeterlidir. Porsiyona dikkat ederek yemek ve dengelemek çok önemli. Bayram tatlılarını dengelemek için kahvaltıda hafif seçimler ile öğle ve akşam yemeklerinde salata ve sebzeye ağırlık verin. Böylelikle daha az kalori almış olursunuz. Yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın, kızartma yöntemini tercih etmeyin. Yemeklerin yağ ve tuz oranını azaltıp baharatlarla zenginleştirebilirsiniz."

KAHVALTI ÖĞÜNÜ ÖNEMLİ

Bayram sabahına kahvaltı ile başlanması gerektiğinin altını çizen Dyt. Uygun, "Bu kahvaltının içeriği de proteinlerden, yağlardan ve karbonhidrattan dengeli olmalıdır. Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, bol yeşillikler, tam tahıllı ekmeğin bulunduğu bir kahvaltı tercih edilebilir. Bu kahvaltı gün içerisindeki kan şekerinizi dengelemede fayda sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

'SU TÜKETİMİ AKSATILMAMALI'

Düzenli bir sindirim sistemi için su tüketiminin önemine değinen Dyt. Uygun, "Ramazan ayı boyunca gün içinde su tüketmemeye alışmanın dışında bayram boyunca da çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması, su tüketimini ikinci plana atmaktadır. Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için günde 8-10 bardak su içmeyi unutmayın" ifadelerini kullandı.

GÜN İÇİNDE KISA YÜRÜYÜŞLER YAPILMALI

Sindirim sistemini rahatlatmak, hazımsızlık şikâyeti çekmemek için yürüyüşlerin ve fiziksel aktivitelerin mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Dyt. Uygun, "Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkân sağlamaktadır. Bayramlar; kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olanlar için daha büyük risk taşıdığından, bu kişiler beslenmelerine daha fazla özen göstermeli, yediklerine daha çok dikkat etmelidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

DHA

Genel Haberleri

Kadına Şiddete Karşı Anlamlı Mesaj
Yoğun Fırtına ve Yağış Uyarısı
Osmanlı eserleri restore edilmeli
Melikşah Çocuk Merkezi'nde Robotik Kodlama ve Yapay Zeka Sınıfı Açıldı
Bu e-mailleri sakın açmayın