İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından gerçekleştirilen toplantıda, depremlerin yıkıma neden olduğu kentlerde hasar tespit ve bilirkişilik görevinde yer alan mühendisler gözlemlerini anlattı.
İMO Antalya Şubesi tarafından gerçekleştirilen toplantıya, depremlerin yıkıma neden olduğu kentlerde hasar tespit ve bilirkişilik görevinde bulunan mühendisler katıldı. Bölgede gönüllü olarak çalışmalarını tamamladıktan sonra kente gelen mühendisler Ali Tarkan Vardaryılmaz, Aykut Deniz, Burak Kurt, Bunhan Battal, Ekrem Bakır, Hasan Şahin, İmge Öcal, Mikail Teke, Muhammet Beyaz, Mustafa Kart, Önder Demir, Kerem Kural, Simgenur Çetinmeşe, Tuba Alar, Tuncay Kırçar gözlemlerini paylaştı. Mühendisler gözlemlerinde yıkılan ve ağır hasarlı binalarda kullanılan kalitesizliği ve işçiliğin yetersizliğini dile getirdi.
Toplantının açılışında konuşan İMO Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, "Deprem bilinci maalesef toplumumuzda oluşmuyor. Müteahhidinden ustasına, vatandaşına kadar deprem bilinci bizlerde yok. Eğitim de nitelik olarak her geçen gün geriye gidiyor. Teknoloji, ilerledik ama yetiştirdiğimiz ustaların geriye gittiğini görüyoruz. Denetimlerde eksiklik var. Bizim kendimizi denetlemede de sıkıntılarımız var. Afet koordinasyon bilincimiz yok. Afet ile mücadele ilkokuldan itibaren okullarda ders olarak okutulmalı. Bunları sadece afet zamanı hatırlamamalıyız. Mühendislik eğitimi her geçen gün geriye gidiyor. Denetimlerde iç mekanizmamız oluşmalı. Attığımız imzanın sorumluluğunun ne kadar farkındayız" dedi.
Özeleştiri yapılması gerektiğini ifade eden Akdoğan, Türkiye'de inşaat sektörü ile ilgili mevzuatın Avrupa Birliği standardı üzerinde olduğunu vurguladı. Akdoğan, şunları söyledi:
"Özeleştiri yapmamız gerekiyor. Diplomamızı kiralıyor, görmediğimiz şantiyelerde şeflik yapıyoruz. Yapmadığımız, görmediğimiz işlerin sorumluluğunu alıyoruz. Avrupa Birliği standardı üzerinde mevzuatımız var. Denetim mekanizması işliyor. Mükemmel mevzuat var. Zemin etütçü görmeden etüt mü yapıyor. Etütçünün önerdikleri yapılıyor mu? Demiri az çıkaran mühendis iyi mühendis mi oluyor? İstinat duvarının arkasını çuvalla, toprakla doldurmak olur mu? Bizim iç denetimimiz işliyor mu? Bilinçli, denetimli, meslek etiğinin yüksek seviyede, müteahhidin işi hızlı yapana değil, tekniğe uygun yapana iş verdiği, denetleyenlerin sorumluluk bilinciyle görev yaptığı Türkiye hayal ediyorum."
FOTOĞRAFLI
DHA