SON yıllarda su varlığının önemli bir bölümünü kaybeden Burdur Gölü'ne günde 20 bin metreküp arıtılmış şu deşarj edilen İleri Biyolojik Arıtma Tesisi yeniden faaliyete geçti. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, gölü besleyen en önemli kaynağın bu tesis olduğunu belirterek, "Tesisimiz günde yaklaşık 20 bin metreküp suyu yüzde 95 ortalama saflıkta deşarj ederek Burdur Gölü'ne de önemli bir can suyu oluyor" dedi.
Türkiye'nin "Göller Bölgesi'ndeki en önemli sulak alanlarından Burdur Gölü, son yıllarda su varlığının önemli bir kısmını kaybetti. Doğa Derneği'nin yaptığı çalışma kapsamında tehlike altındaki sulak alanların başında yer alan Burdur Gölü'nün kurumasındaki en önemli etkenlerin başında gölü besleyen akarsular üzerine yapılan barajlar, yer altı su kaynaklarının çekilmesine sebep olan kuyular, yaygın sulu tarım ve yoğun su kullanımına neden olan hayvancılık yöntemi gösterildi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Dr. Mehmet Akif Taş ile Prof. Dr. Erdal Akpınar'ın "Burdur Havzası'ndaki Göllerde Yaşanan Seviye Değişikliklerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) ile Tespiti" makalesinde uydu görüntülerine göre; 16 Şubat 1985'te yüzölçümü 20 bin 551,2 hektar olan Burdur Gölü'nün 28 Şubat 2021 itibarıyla yüzde 40,1 oranında çekildiği, yüzölçümünün 12 bin 308,5 hektar olduğu belirlendi.
GÜNDE YAKLAŞIK 20 BİN METREKÜP SU DEŞARJ EDİLİYOR
Burdur Gölü'nün yeniden eski haline dönebilmesi için az su tüketen tarımsal üretimlere geçmek ve göllere akan dereleri özgür bırakmak gerektiği belirtildi. Bu kapsamda Burdur Gölü'nü besleyen en önemli kaynaklardan biri olan Burdur Belediyesi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde iyileştirme çalışmaları yapıldı. Faaliyete geçirilen tesisle günde yaklaşık 20 bin metreküp, yüzde 95 saflıkta su Burdur Gölü'ne deşarj edilmeye başlandı.
'BURDUR GÖLÜ'NE DE ÖNEMLİ BİR CAN SUYU OLUYOR'
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, tesiste geçmişte yüzde 50- 55 oranında olan temizleme oranının, yeni çalışmayla birlikte yüzde 95 seviyesine çıktığını söyledi. Burdur Gölü'nü besleyen en önemli kaynağın İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu vurgulayan Başkan Ercengiz, "İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'miz günde yaklaşık 20 bin metreküp suyu yüzde 95 ortalama saflıkta deşarj ederek Burdur Gölü'ne de önemli bir can suyu oluyor. Kirliliğin ortadan kaldırılmasının yanı sıra temiz su kaynağı olarak da göle gitmiş olması Burdur Gölü'ne en azından duyduğumuz kaygıların yok olmasına, çığlığına kulak vermemiz açısından önemli bir proje olduğunu düşünüyorum" dedi.
'TEMİZ SU KAYNAĞI GİRİŞİNİN ARTMASIYLA TEMİZLENECEKTİR'
FOTOĞRAFLI
DHA