MAKİNA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, bireysel kullanılan klima cihazlarında vatandaşların kendi yapacakları filtre temizliği ile hizmet alarak yaptırabileceği hijyenik bakımları ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
Kullanıcıların cihaz filtre temizliğini haftada bir kez kendilerinin yapmasını önerdiklerini dile getiren Atmaca, "Ön kapak açılarak filtrenin tırnaklarından sökülerek alınması sonrası hafif akan su altında yıkanarak ya da emiş gücü yüksek olmayan bir süpürge ile filtre üzerinde biriken tozların bertaraf edilmesi yine enerji verimli kullanım yanı sıra kullanıcılar için sağlıklı bir ortamın temininde son derece önemlidir. Filtre yıkama ile temizlenecek ise güneş görmeyen bir ortamda kendi kendine kurumaya bırakılmalı, filtre telleri üstü bir bez ile kesinlikle silinmemelidir. Güneş altında bırakma plastik aksama zarar vereceği, bez ile kurulama işlemi ise gözenek boşluklarını hasara uğratabileceği için kesinlikle bu işlemlerden kaçınılmalıdır" ifadelerini kullandı.
İÇ ÜNİTE BAKIMI YETKİLİ SERVİSE YAPTIRILMALIDIR
Prof. Dr. İbrahim Atmaca, klima iç ünite boruları ve gider tavalarının hijyenik bakımlarının da yaptırılmasının hem güvenli hem ekonomik hem de sağlıklı kullanım için şart olduğunu belirterek, "Bu bakımlar yetkili bir servis tarafından yapılmalıdır. Hijyenik bakımların iç ünitelerin duvardan sökülmesi ile bir atölye ortamında yapılmasını kuvvetle önermekteyiz. Bu bakım bir kimyasalın klima iç ünite boruları ve su gider tavalarına uygulanması ile yapılmaktadır. İşlem sonrasında bu kimyasal da yüzeylerden yıkama ile bertaraf edilmelidir. Bu nedenle duvara monteli bir iç ünitede yapılan yıkama ile kimyasal yeterli şekilde giderilmeyebilmektedir. Duvardan sökülerek yapılacak bakım sonrası iç ünitenin tekrar montajında elektrik tesisatı da yenilenmiş olacak böylece yangın riski de azalacaktır. Klima filtre ve hijyenik bakımları ile temizlenmiş bir klima sağlıklı ve güvenli bir iç ortam oluşturacağı gibi bu cihazlarda hava sirkülasyonları kolaylaşacak, ısı alışverişi artacak, böylelikle enerji verimliliği de sağlanmış olacaktır" dedi.
23-26 SANTİGRAT DERECE SICAKLIKLARA AYARLANMALI
Atmaca, mevcut kullanılan çok eski klimaların muhakkak inverter kompresörlü cihazlar ile değiştirilmesinin de enerji verimliliği sağlayacağını belirterek, "Klimaların kullanılacak odaya uygun kapasitede olması da hem konfor hem de enerji verimliliği açısından önemlidir. Bu nedenle klima alınırken mühendislik hizmeti veren işletmelerin tercih edilmesini öneriyoruz. Klimalar kullanılırken aşırı düşük sıcaklık değerlerine ayarlanmamalıdır.Yaz ayları için uluslararası standartlarda önerilen 23 ile 26 santigrat derece sıcaklıklara set edilerek kullanılmalıdır. Burada üst seviyeye yakın değerler seçmek daha sağlıklıdır. Hatta uyurken 27-28 dereceler daha uygundur. Birçok yerde 18-20 derecelerde çalıştırılan klimalar görüyoruz ve bunu kesinlikle önermiyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
DHA