HPV Virüsü: Erken Tanı ve Tedavinin Önemi

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık karşılaşılan ikinci kanser türüdür ve vakaların yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkar.

Talatpaşa Laboratuvarları Grubu Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, yüksek riskli HPV (insan papilloma virüsü) tiplerinin, rahim ağzı kanserinin temel nedeni olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Var, erken tanı ve tedavinin önemini vurgulayarak, "HPV'nin çeşitli alt tipleri vardır ve genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Korunmasız cinsel ilişki virüsün bulaşma riskini artırabilir. HPV genellikle belirti göstermez ve birçok kişinin vücudu tarafından kendiliğinden temizlenir. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda veya belirli HPV tipleriyle enfekte olanlarda genital siğiller veya kanser gelişebilir" dedi.

HPV'nin bulaşmasını önlemenin önemine değinen Prof. Dr. Ahmet Var, düzenli kontrollerin, korunmalı cinsel ilişkinin ve HPV aşısının gerekliliğine vurgu yaptı. Aşıların belirli HPV tiplerine karşı koruma sağladığını ve cinsel temas yoluyla bulaşmayı önlediğini belirtti. Prezervatif kullanmanın bulaşma riskini azaltabileceğini ancak tam koruma sağlamadığını söyledi.

Prof. Dr. Var, HPV testi pozitif çıkan kişilerin doktorlarına başvurması gerektiğini vurgulayarak, "HPV testi pozitif çıkanlar, prekanseröz hücre değişikliklerini veya kanseri erken aşamada tespit etmek için ilgili testlere yönlendirilebilirler. Eğer daha önce aşı olmadıysanız, hekiminiz size HPV aşısını önerebilir" dedi.

Son olarak, Talatpaşa Laboratuvarları olarak HPV virüsünün tanısında Multiplex PCR ve Macroarray Chip teknolojisini kullandıklarını belirten Prof. Dr. Var, bu yeni teknolojiyle 35 farklı HPV genotipinin tek bir çalışmada tespit edilebildiğini ve aynı gün içinde sonuç alınabildiğini ifade etti.

Sağlık Haberleri

LÖSEV’DEN GÖNÜLLÜLÜK ÇAĞRISI
Aile hekimleri iş bıraktı
Mobil Sağlık Tırı Kemer’de
Elektronik sigara masum değil
Gerontoloji Sempozyumuna Büyük İlgi