ANTALYA'da geçen yıl aralık ayında düzenlenen operasyonda çok sayıda iş insanı, bürokrat ve pilottan, kamu ihaleleri almak yoluyla yüksek kar vaadi sunarak para topladığı iddia edilen, aralarında eski Sivil Havacılık Genel Müdürü B.K.'nin de bulunduğu 9 sanığın "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Sanık Y.İ.K, yurt dışı yasağının ve adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti.
Antalya'da yaşayan E.C. (81), 2021 yılı mayıs ayında evinde yaşadığı kanalizasyon problemi sonrası Y.İ.K. ile tanıştı. İddiaya göre, havacılık işleriyle ilgilendiğini ve belediyelerde tanıdıkları olduğunu söyleyen Y.İ.K., eşi B.B.K'ın ise pilot olduğunu belirtti. Aynı yıl temmuz ayında E.C., bir hava yolu şirketini alma durumu olduğundan Y.İ.K'a bahsetti. Bunun üzerine Kurnaz, eşinin de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) kurumun eski genel müdürü B.K.'yi tanıdığını söyledi. E.C. ve oğlu D.C., hisse almak amacıyla İstanbul'da B.K. ve Y.İ.K. ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin devamında E.C. ve oğlu D.C., hava yolu şirketi sahibi C.B., B.K. ve Y.İ.K., şartlar ve finansman konularının konuşulduğu bir görüşme daha yaptı ancak herhangi bir ticari anlaşma yapılmadı.
YÜKSEK KAR VAADİ İDDİASI
Daha sonra iddiaya göre B.K., İstanbul'da belediye tarafından yapılacak mezarlık projesinden bahsettiği E.C.'den, ihale olmaksızın bu işi alabileceğini belirterek, finansman desteği istedi. Projeyle alakalı oğulları D.C. ve A.C.'nin B.K.'ya 1 milyon lira gönderdiğini iddia eden E.C., yaklaşık 3 ay içerisinde projenin başlayacağı, devamında daha yüksek miktarlarda ödeme ve kazanç olacağı, sermayeyi sağlayan kendilerine yüzde 50, B.K.'ya yüzde 25, Y.İ.K. ve ortağı B.Ş'in ise yüzde 25 kar payı alacağı yönünde anlaşma yaptı. Aylar geçmesine rağmen herhangi bir proje ve ödeme yapılmaması, avansın da geri verilmemesi üzerine E.C. dava açtı.
MİLYONLARCA LİRA TOPLANDI
Bu süreçte Y.İ.K'ın Antalya'da lüks otellerle sürekli ticaret ve promosyon anlaşmaları yaptığını anlattığını ileri süren E.C., kendisinden sermaye talep eden Y.İ.K.'ın anlattıklarına inanarak o dönem yaklaşık 2 milyon 700 bin lirayı Y.İ.K.'ın belirttiği şirketlerin hesaplarına gönderdiğini iddia etti. E.C., işin devamında para talep ettiklerinde Y.İ.K'ın "Ödeme konusunda sıkıştırmayın" diyerek, telefonlara cevap vermemeye başlaması sonrası dolandırıcılık suçlamasıyla şikayetçi oldu.
Bütün projelerde B.K.'nin kar ortağı, Y.İ.K. ve ortağı B.Ş'in projeyi düzenleyen, kendilerinin ise sermayedar olduğunu belirten E.C.'nin şikayeti sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, 2022 Aralık ayında operasyon düzenlendi. Çok sayıda iş insanı, bürokrat ve pilottan yüksek kar vaadiyle kamu ihalelerini almak amacıyla yaklaşık 3 milyon lira topladığı iddiasıyla gözaltına alınan B.K., B.Ş, Y.İ.K. ve pilot eşi tutuklanırken, 5 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı. Tutuklu sanıklar, ilerleyen süreçte tahliye edildi.
SANIKLAR İKİNCİ KEZ HAKİM KARŞISINDA
Olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame, Antalya 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İkinci duruşmaya sanıklar Y.İ.K, B.B.K, H.E., şikayetçiler ve taraf avukatları katıldı. Tutuksuz sanık A.M.Ç., SEGBİS ile katıldı. A.M.Ç. savunmasında, üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek diğer sanıkları tanımadığını anlattı. Ereğli'de ikamet ettiğini aktaran A.M.Ç., "Ailemden bana kalan mirası değerlendirmek istediğimde dolandırıldım. Bunu M.O.'ye söylediğimde İ. ile tanıştırdı. Benim adıma şirket kurulması gerektiğini söyledi. Ben de vekalet verdim. Şirket aracılığıyla farklı hesaplara ilişkin bilgileri bu şahıslardan aldım. Bunları yönlendiren kişi S.C.D.'dir. Hesaplara gelen para ve faturalardan haberdar değilim. Gözaltına alındığımda olaylardan haberim oldu. Suçsuzum, beraatımı istiyorum. Olayla ilgili kişilerin telefon numaralarını vererek HTS kayıtlarının incelenmesini talep ediyorum" dedi.
ADLİ KONTROLÜN KALDIRILMASINI TALEP ETTİ
Sanık Y.İ.K. ise A.M.Ç.'yi tanımadığını, gözaltına alındıktan sonra gördüğünü belirtti. Oğlunun hasta olduğunu aktaran Y.İ.K., yurtdışında tedavi görmesi gerektiğini belirterek, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, banka hesapları üzerinden araştırma yapılmasına, A.M.Ç.'nin savunmaları dikkate alınarak ilgili ticaret müdürlüğüne yazı yazılmasına, A.M.Ç. hakkında adli kontrol kararlarının kaldırılmasına, sanık Y.İ.K hakkında ise adli kontrol şartının devamına karar verip, duruşmayı erteledi.
FOTOĞRAFLI
DHA