ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, yerli arı üreticilerini desteklemek ve isteklileri arıcılığa teşvik etmek amacıyla kovan başında uygulamalı arıcılık eğitimi düzenledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından arıcılığın geliştirilmesi ve üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen modern arıcılık eğitimi kapsamında teorik eğitimlerin ardından uygulamalı eğitim düzenlendi.
ÖZEL KIYAFETLER İLE KOVAN AÇTILAR
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Ar-Ge Proje Şube Müdürü Deniz İlaslan Çürek tarafından Konyaaltı ilçesi Çakırlar bölgesinde kovan başında geçekleşen uygulamalı eğitimde, arının mevsimlik bakımları, beslenmesi, zararlılarıyla mücadele yöntemleri, bal, propolis, arı sütü, balmumu polen, gezgin arıcılık, oğul ve bölme işlemleri anlatıldı. Kursiyerler, özel kıyafetlerini giyerek arı kovanlarının içini, petekleri görme fırsatı buldu.
HEM TEORİK HEM UYGULAMALI EĞİTİM
Arıcılığın Antalya'da gelişmesini hedeflediklerini söyleyen Deniz İlaslan Çürek, "Arıcılık faaliyetlerinin daha bilinçli yapılması için kursumuzu düzenledik. Arıcılık eğitiminin teorik derslerini tamamladık, bugün de uygulamalı eğitim çalışmasını yaptık. Kursiyerler kovanları kontrol etti, besleme yaptı, ana ve işçi arıyı, balların yapıldığı kısımları gördü. Birebir görerek uygulamalı eğitim verdik. Antalya'da arıcılık faaliyetlerinin artmasını hedefliyoruz" dedi.
BİLİNÇLİ YETİŞTİRİCİ OLMAK İSTİYORUM
Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği modern arıcılık eğitimine katılan Şenol Dönmez, 20 yıldır hobi olarak arıcılık yaptığını belirterek, "Arıcılık babamdan kalma bir heves. Çakırlar'daki bahçemde hobi olarak yapıyorum. 30 kovan arım var. Bu işin profesyonel eğitimini almak, kendimi geliştirmek ve sertifika imkanlarından faydalanmak için Büyükşehir Belediyesi'nin kursuna katıldım. Arıcılığa hevesli olan ve bilinçli yetiştirici olmak isteyenler kursa mutlaka gelmeli" diye konuştu.
KADIN ARICILAR ÜRETİM YAPACAK
Kursa erkek kursiyerlerin yanı sıra kadın kursiyerler de yoğun ilgi gösteriyor. Bilinçli eğitim alarak arıcılık faaliyeti yapmak istediğini söyleyen Aslı Altan, "Benim için çok faydalı bir kurs oldu. Çünkü bu alanda ilerleyerek kendi işimi yapmak istiyorum. Tüm kadın girişimciler, kooperatiflerdeki kadın çalışanlara arıcılık kursuna gelmelerini tavsiye ediyorum. Bu alanda çok eksiklik var, Antalya'da iyi üretim yapılarak geliştirilebileceğini düşünüyorum" dedi.
Kadın kursiyerlerden Elçin Sezen de "Arıcılığı hobi olarak değil çok önemli bir meslek olarak görüyorum. Kadınların da bu işe el atmasıyla üretimin artarak gelişeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI
DHA