'Binalar asansörler gibi denetlenmeli'

MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, bina güvenliği konusunda "denetim" konusuna vurgu yaptı.

MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, bina güvenliği konusunda "denetim" konusuna vurgu yaptı. Atmaca, bu konuda uygulanan ve son yıllarda başarıya ulaşmış asansör proje ve denetimlerinin tüm bina sistematiği için ele alınması gerektiğini ifade ederek, bu sistematiğin güvenli binaların inşasına muhakkak katkı sağlayacağını dile getirdi.

Atmaca, "Bir bina ömrü boyunca birçok kez tadilat görebilir. Yapılan bu tadilatlar sırasında görsellik ön planda tutularak, tesisat borularının kolon ve kirişler içerisinden geçirilmesi gibi yapı güvenliği açısından uygun olmayan durumlar oluşabilmektedir. Bu nedenle binaları da asansörler gibi periyodik olarak denetleyecek yasal bir mevzuatın oluşturulması son derece faydalı olacaktır" dedi.

SİSTEMATİK BİR DENETİM MEKANİZMASI OLUŞTURULMALI

Her fırsatta mühendislik faaliyetlerinin uzman mühendislerce yürütülmesinin öneminden ve denetim mekanizmasının kamuya sağlayacağı faydadan bahsettiklerini aktaran İbrahim Atmaca, "Bu konuda güzel bir örnek de bir bina bileşeni olan asansörlerdir. 2012 yılından beri süren asansör kontrolleri sayesinde asansörlerin ne denli güvenli hale geldiğine şahit olmaktayız. Bunun altında yatan neden ise asansörlerin projelendirilmesinden montajına hatta denetimine kadar her aşamasında yetki belgeli uzman mühendislerin görev alma zorunluluğu olduğu açıkça gözükmektedir. Sadece asansörün değil tüm bina sistematiğinin her aşamasında uzman mühendislerin yer alması ve sistematik bir denetim mekanizmasının oluşturulması deprem gibi afetlerde yaşayabileceğimiz maddi ve manevi kayıpların önüne geçmede etkin olacaktır" diye konuştu.

Asansörlerin hem projelendirmesi hem de montajında yetki belgesine sahip uzman mühendislerin görev aldığını dile getiren Atmaca, "Bir binanın asansör projesi, inşaat ruhsatı aşamasında, asansör proje yetki belgesine sahip mühendis tarafından hazırlanmakta ve ilgili idare olan belediyelere sunulmaktadır. Asansör proje yetki belgesi ise Makina Mühendisler Odası tarafından verilen eğitimler akabinde yapılan sınavdan başarılı olan mühendislere verilmektedir. Proje sonrası asansörün binaya montajı da bünyesinde yetkili mühendis çalıştıran yine yetkili firmalar tarafından yapılmaktadır. Firmada yetkili mühendis yok ise bünyesinde yetkin mühendisi olan onaylanmış kuruluşların kontrolü ile montaj gerçekleşmektedir. Yani bir asansörün hem projesi hem de montajı konusunda uzman bir mühendisin çalışması ve gözetimde yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

DENETİM SÜREÇLERİ KAMUSAL ALANDA KALMALI

Bir binanın ömrü boyunca birçok kez tadilat görebildiğini söyleyen Atmaca, "Yapılan bu tadilatlar sırasında görsellik ön planda tutularak tesisat borularının kolon ve kirişler içerisinden geçirilmesi gibi yapı güvenliği açısından uygun olmayan durumlar oluşabilmektedir. Bu nedenle binaları da asansörler gibi periyodik olarak denetleyecek yasal bir mevzuatın oluşturulması son derece faydalı olacaktır. Tüm bu nedenlerle binanın sadece bir bileşeni olan asansörde değil tüm bina sistematiğinde uzman mühendislerin yer alması ve mevzuatla güvence altına alınacak bir denetim mekanizmasının oluşturulması güvenli binaların temininde olduğu gibi bu binalarda yapı güvenliğinin sürdürülebilir olmasına da katkı sağlayacaktır. MMO olarak tüm denetim süreçlerinin kamusal alanda kalmasını önemsiyoruz ve yapılacak mevzuatların bu kapsamda ele alınmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

DHA

Genel Haberleri

Kadına Şiddete Karşı Anlamlı Mesaj
Yoğun Fırtına ve Yağış Uyarısı
Osmanlı eserleri restore edilmeli
Melikşah Çocuk Merkezi'nde Robotik Kodlama ve Yapay Zeka Sınıfı Açıldı
Bu e-mailleri sakın açmayın