TRAFİĞE kayıtlı araç sayısı en fazla olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından 4'üncü sırada yer alan Antalya'da 2023 yılı itibarıyla trafiğe kayıtlı araç sayısı 1 milyon 375 bin 359'a ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu taşıtlarla ilgili sayıları açıkladı. TÜİK'in verilerine göre 2023 yılında trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 26 milyon 748 bin 508 oldu. Antalya'da motorlu kara taşıtları sayısı 2023 yılı itibarıyla 630 bin 881'i otomobil olmak üzere 1 milyon 375 bin 359 oldu. Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Haşim Dikencik, özellikle kent planlama ilkelerine bağlı yapılması gereken mahalle, semt, ilçe ölçeğindeki sosyal donatı alanlarının yetersizliğinden, ulaşım sisteminin daha yoğun yaşanmasından kaynaklı sorunlar yaşandığını dile getirdi.
'EKSTRA GELEN GÖÇLER'
Haşim Dikencik, "Ekstra gelen göçler ve bunların kente entegre olurken taşıtlarıyla birlikte entegre olması, bunlara karşı ulaşım sistemimizde alabileceğimiz önlemlerde gecikmiş olmamız, aynı zamanda kent planları yapılırken şu anda parça planları halinde yapılan tadilatlar ile trafik yoğunluğunu artırabilecek kararlar verilirken ulaşım sisteminde herhangi bir plan revizyonu maalesef yapılamamakta" dedi.
Antalya'daki trafikten kaynaklı sorunları toplu ulaşım sistemine bağlayan Dikencik, "Ulaşım ara başlığı altında ulaştırma amaçlı değil de ticari amaçlı bu sektörün içinde yer aldığını düşünürsek ulaşım sorunları konusunda özellikle özel sektörün toplu ulaşımda ciddi bir sorun yarattığını görebiliriz" dedi.
'MAHALLE OLGUSUNUN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR'
Dikencik, kent planlarının üst ölçekli ve alt ölçekli planları ile birlikte ulaşım planlarının entegre edilmesi gerektiğini kaydetti. Dikencik, "Entegrasyon nüfus verileriyle, kişi başına düşen araç sayısıyla değil, kişilerin araçsız ulaşımda araç kullanmadan ulaşımı nasıl çözülür, günlük ihtiyaçları nasıl çözülür bunların planlama ölçeğinde ele alınması gerekiyor. Mahalle olgusunun oluşturulması gerekiyor, ilkokul öğrencisinin servis kullanmadan okula yürüyerek ya da bisikletle gidebilmesi gerekiyor. Ortaokul ve lise öğrencisinin, mevcut teknik sosyal donatı alanları sağlanmak koşuluyla semt ölçeğinde araç kullanmadan okuluna bisikletle yaya ulaşımıyla gidebilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Haşim Dikencik, Antalyalıların araçlı kullanımdan kaynaklı birtakım sorunlar yaşadığının altını çizdi. Dikencik, "Ulaşım sadece Antalyalıların yaşam konforu sorunu değil, aynı zamanda çevresel bir sorundur. Bu soruna belediyemizin sistematik bir çalışmayla, katılımcı bir çalışmayla çözüm oluşturması gerektiğini düşünmekteyiz" dedi.
FOTOĞRAFLI
DHA