Almanya’nın sanayisi yabancı rekabet ve jeopolitik sorunlar karşısında zorlanırken, yaşlanan iş gücü ve yüksek enerji fiyatları gibi faktörler de ekonomiyi baskılıyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan faiz oranları Alman şirketlerin yatırım yapma isteğini frenlerken, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin Almanya’dan ithal ettiği malları üretmeye başlaması, ülkenin resesyondan uzaklaşmasını zorlaştırıyor. Alman ekonomisinin geleneksel “Made in Germany” iş modeli artık eskisi gibi başarılı değil.
Alman ekonomisi 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek teknik resesyondan kıl payı kurtuldu. Ancak imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ve yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin satın alma gücünün düşmesi, ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 2,5, ihracat ise yüzde 3,6 düştü.
Uzmanlar, özel tüketimin zayıf kalmaya devam ettiğini ve sanayi üretiminin ivme kazanamadığını belirtiyor. Hükümet, ekonomiyi canlandırmak için “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adıyla 49 önlem içeren bir paket hazırladı. Bu pakette, vergi indirimleri ve yabancı işçileri çekme gibi teşvikler bulunuyor.
Ancak işsizlik artmaya devam ediyor ve yılın ilk yarısında iflas eden şirketlerin sayısı yüzde 41 arttı. Kovid-19’un etkileri, enflasyon, artan enerji maliyetleri ve bürokrasi sorunları Alman ekonomisini zorluyor. Almanya, durgun ekonomiden kurtulmak için mücadele ederken, diğer sanayileşmiş ülkeler enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla daha iyi başa çıkıyor.