Pavel Durov kefaletle serbest

Pavel Durov kefaletle serbest

Telegram Kurucusu Pavel Durov Paris'te Gözaltına Alındı, Kefaletle Serbest Bırakıldı

A+A-
Paris'te 24 Ağustos'ta gözaltına alınan Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, dört günlük gözaltı süresinin ardından kefaletle serbest bırakıldı. Rus asıllı milyarderin dava süresince Fransa'dan ayrılması yasaklanırken, adli kontrol şartları uygulandı.
 
Durov, gözaltında kaldığı süre zarfında 5 milyon euro kefalet ödemeyi kabul etti. Serveti yaklaşık 15,5 milyar dolar olarak tahmin edilen Telegram kurucusu, dava sürecinde tutuksuz yargılanacak. Fransa'dan ayrılması yasaklanan Durov, haftada iki kez karakola giderek konumunu bildirmek zorunda.
 
Suçlamalar
Durov, sahibi olduğu Telegram platformunun çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin satışı ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi yasadışı faaliyetler için kullanılmasına engel olmamakla suçlanıyor. Ayrıca Telegram'ın dolandırıcılık ve organize suçlarla mücadele konusunda yasal makamlarla işbirliği yapmadığı iddia ediliyor. Fransa'da süren soruşturmanın odağındaki isim olan Durov, suçlamalarla yüzleşmek zorunda kalacak.
 
Diplomatik Tepkiler
Durov'un gözaltına alınması, Rusya'nın sert tepkisine yol açtı. Moskova, Batı'yı sansür girişiminde bulunmakla suçlarken, soruşturmaya diplomatik erişim taleplerinin yanıtsız kaldığını belirtti. Rusya, 2018 yılında hükümet karşıtı paylaşımlar nedeniyle Telegram'a erişim kısıtlaması getirmişti. Durov ise 2014 yılında VKontakte sosyal medya platformu üzerinden hükümetle yaşadığı sorunlar nedeniyle ülkesini terk etmiş ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) taşınmıştı.
 
Fransa'daki yasal süreç, BAE'yi de harekete geçirdi. BAE yetkilileri de davaya müdahil olmak istediğini açıkladı. Durov’un sahip olduğu çoklu vatandaşlıklar arasında Rusya, Fransa, BAE ve Karayipler ülkesi Saint Kitts ve Nevis yer alıyor.
 
Telegram'dan Açıklama
Durov’un gözaltına alınmasının ardından Telegram, Avrupa Birliği (AB) kurallarına uyduklarını belirten bir açıklama yaptı. Platform, yaklaşık bir milyar kullanıcının güvenli iletişim kaynağı olduğunu vurgularken, yargı sürecinin hızla tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
 
Elon Musk'tan Eleştiri
Sosyal medya devi X’in (eski adıyla Twitter) sahibi Elon Musk da Durov’un gözaltına alınmasını eleştirdi. Musk, Fransa'nın bu süreçteki tavrını sosyal medya üzerinden sorguladı.
 
Soruşturma Devam Ediyor
Politico haber sitesinin bildirdiğine göre, Durov’un kardeşi Nikolai için de yakalama emri çıkarıldığı iddia edildi. Ancak Fransız savcılar, şu anda soruşturma altındaki tek kişinin Pavel Durov olduğunu belirtti. Başka bir yakalama kararı olup olmadığına dair ise herhangi bir yorum yapmadılar.
 
Durov’un yargı sürecinin nasıl sonuçlanacağı ve Fransa’daki adli kontrol şartlarının ne zaman sona ereceği ise merakla bekleniyor.

Bu haber toplam 261 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.