Marmara Belediyeler Birliği'nden çarpıcı Sokak Hayvanları Araştırma Raporu

Marmara Belediyeler Birliği'nden çarpıcı Sokak Hayvanları Araştırma Raporu

Marmara Belediyeler Birliği Sokak Hayvanları Araştırma Raporunu Açıkladı

A+A-
Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerde sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar, veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkanları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin verilerin yer aldığı "Sokak Hayvanları Araştırma Raporu"nu kamuoyuyla paylaştı. Haziran - Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu araştırma, 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesinin katılımıyla hazırlandı.
 
Raporda öne çıkan bulgular arasında, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşerken, belde belediyelerinde bu sayının yalnızca 0,4 olması dikkat çekiyor. Ayrıca, 47 belediyede toplam 322.711 sokak hayvanı tespit edildi. Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6.866 olarak belirlenirken, barınaklarda bulunan hayvan sayısı ise 18.726.
 
Barınak durumuna ilişkin verilere göre, araştırmaya katılan 107 belediyeden 57'sinin barınağa sahip olduğu, 50 belediyenin ise barınağının bulunmadığı ortaya çıktı. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken, belde belediyeleri bu alanda sınırlı kaldı. Sokak hayvanlarının tespiti çalışmalarında ise belediyelerin sadece yarısının aktif olduğu belirlendi. 47 belediye bu konuda araştırma yapıyor.
 
Araştırma, tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanların belde belediyelerinde hiç bulunmadığını ve hayvan bakımında ciddi yetersizlikler olduğunu gösterdi.
 
Raporda, belediyelerin veteriner hekim yetersizliği, barınak kapasite eksikliği, finansal zorluklar ve mevzuat kaynaklı sorunlarla karşılaştıkları vurgulanırken, çözüm önerileri de sunuldu. Etkin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kısırlaştırma ve aşılamada asgari kriterlerin belirlenmesi, sokak hayvanları yönetiminin tek elden ve koordineli şekilde yürütülmesi, veteriner işleri müdürlüklerinin kurulması ve hayvan hastaneleri ile bakımevlerinde çalışan personelin güvenliğinin sağlanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, belediyelere daha fazla bütçe ayrılması ve merkezi yönetimin arazi tahsisi ile finansal imkanlar konusunda katkıda bulunması önerildi.
 
Marmara Belediyeler Birliği, bu raporun belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarında veriye dayalı kararlar almasını ve karşılaşılan zorlukların aşılmasını sağlayacağını umuyor.

Bu haber toplam 631 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.