İngiltere'de Aşırı Sağ Ayaklanmaları Büyüyor: Başbakan ve İçişleri Bakanı Sert Açıklamalar Yaptı

İngiltere'de Aşırı Sağ Ayaklanmaları Büyüyor: Başbakan ve İçişleri Bakanı Sert Açıklamalar Yaptı

İngiltere'de aşırı sağcı grupların önderliğindeki ayaklanmalar, ülke genelinde geniş çaplı protestolara ve şiddet olaylarına yol açtı.

A+A-
Başbakan Keir Starmer, Pazar akşamı yaptığı konuşmada isyancılara sert tepki gösterdi. Starmer, Rotherham'da mültecilerin kaldığı bir otele düzenlenen saldırıyı kınayarak, sosyal medyada kışkırtıcılıkla suçlanan İslam karşıtı aktivist Tommy Robinson'a ve diğer göstericilere yönelik tehditlerde bulundu. Starmer, "Kaosa katıldığınız için pişman olacaksınız" ifadesini kullandı ve camilere yönelik saldırıları "aşırı sağcı çetecilik" olarak nitelendirdi.
 
İçişleri Bakanı Yvette Cooper, camilere yönelik tehditlerin ardından daha kapsamlı koruma önlemleri alınacağını duyurdu. Cooper, sosyal medya üzerinden yapılan kışkırtmaların ve şiddet çağrılarının önlenmesi gerektiğini belirterek, sosyal medya şirketlerinin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
 
Olaylar, geçen Pazartesi günü Southport'ta bir dans kursuna düzenlenen bıçaklı saldırıda altı, yedi ve dokuz yaşlarındaki üç kız çocuğunun öldürülmesiyle başladı. Saldırının faili hakkında yayılan yanlış bilgiler, mülteci karşıtı eylemleri körükledi. Rotherham'da mültecilerin kaldığı otele yapılan saldırıda polis memurlarına da saldırıldı ve otel ateşe verildi. En az 10 polis memurunun yaralandığı ve bir memurun bilincini yitirdiği belirtiliyor.
 
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarını şiddet olaylarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Ertaş, vatandaşların gösterilerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durmaları ve olabilecek yabancı düşmanı tacizlere karşı soğukkanlı davranarak yerel güvenlik güçlerine başvurmalarının önemini vurguladı.
 
Gözaltına alınanların sayısının 147'yi bulduğu belirtilirken, ayaklanmalar 2011'den bu yana İngiltere'de görülen en geniş çaplı eylemler olarak değerlendiriliyor.
 
 

Bu haber toplam 668 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.