Hollanda’da Dang Humması ve Kuduz Vakalarında Endişe Verici Artış

Hollanda’da Dang Humması ve Kuduz Vakalarında Endişe Verici Artış

Hollanda'da halk sağlığı, kaplan sivrisineğinin yayılması ve kuduz vakalarındaki artış nedeniyle tehdit altında.

A+A-
 Eurocross Alarm Merkezi'nin verilerine göre, 2024 yılı içerisinde Dang humması vakaları 112'ye ulaştı. Bu sayı, geçen yılın tamamında kaydedilen 113 vaka ile neredeyse eşit. Kuduz vakalarında da benzer bir yükseliş yaşanıyor; bu yıl bildirilen 424 vaka, önceki yılın aynı dönemindeki 300 vakayı geride bıraktı.
 
Dang Humması ve Kaplan Sivrisineği Tehdidi
 
Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olan Dang humması, Hollanda'da da giderek daha fazla endişe yaratıyor. Flavivirüs ailesinden Dang virüsü tarafından tetiklenen bu hastalık, özellikle kaplan sivrisineği aracılığıyla yayılıyor. "Kırık kemik humması" olarak da bilinen Dang humması, şiddetli grip benzeri semptomlara neden oluyor ve hastaların %75'ini hastaneye gitmek zorunda bırakıyor.
 
Eurocross doktoru Floriana Luppino, düşük trombosit seviyelerinin kanamalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunarak, özellikle risk grubundaki kişilerin aşı yaptırması gerektiğini vurguladı. Luppino, "Dang hummasının yaygın olduğu bir bölgedeyseniz, mutlaka cibinlik kullanın ve sivrisinek kovucu kremlerle kendinizi koruyun" dedi.
 
Kuduz Vakaları Artışta
 
Sadece Dang humması değil, kuduz vakalarında da ciddi bir artış söz konusu. Bu yılın ilk yarısında 424 kuduz vakası bildirildi. Kuduz, enfekte hayvanların ısırıkları veya tırmalamaları yoluyla bulaşan ölümcül bir virüs hastalığıdır. Hastalığın ilk belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, etkilenen bölgede uyuşma ve karıncalanma, ağızda köpürme ve saldırganlık yer alıyor. Kuduzun bulunduğu bir bölgede bir hayvan tarafından ısırılan kişilerin, 24 saat içinde antikor tedavisi alması hayati önem taşıyor.
 
Her yıl dünya genelinde yaklaşık 60.000 kişinin kuduzdan hayatını kaybettiği düşünüldüğünde, bu vakalardaki artış büyük bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor. Sağlık yetkilileri, hem Dang humması hem de kuduzun yayılmasını önlemek amacıyla vatandaşları gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıyor.

Bu haber toplam 504 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.