H5N1 kuş gribi virüsü ineklere geçti

H5N1 kuş gribi virüsü ineklere geçti

Almanya'da, H5N1 kuş gribi virüsü çeşitlerinin ineklere bulaştığı keşfedildi.

A+A-

Friedrich Loeffler Enstitüsü'ndeki ilk testler, virüsün sığırlarda meme uçlarından bulaştığını gösterdi. ABD'deki benzer vakalar sonrasında yapılan bu deneyler, virüsün süt üretimini olumsuz etkileyerek hastalığın belirtilerini ortaya çıkardı. Şu anda insanlar için tehlike düşük olsa da, bilim insanları virüsün evrim geçirip insanlara bulaşma riskinden endişe ediyor.

FLI sözcüsüne göre, ineklerdeki enfeksiyonun kaynağı hala net değil. Riems adasındaki deneylerde, virüsün memelerde hızla çoğaldığı ve süt ineklerinde süt üretiminde ciddi düşüşler ile sütte kalite değişiklikleri gibi belirtilerin ortaya çıktığı doğrulandı. Ayrıca, hem ABD'den hem de Almanya'dan alınan H5N1 virüsü izolatlarıyla yapılan enfeksiyon deneyleri sonucunda bu belirtiler gözlendi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ineklerdeki kuş gribi vakalarının insanlar için düşük risk oluşturduğunu belirtmekle birlikte, ulusları olası enfeksiyonlara karşı daha dikkatli olmaya çağırdı. Bilim insanları, virüsün evrim geçirerek insanlara bulaşma potansiyelinden ve bu sürecin kontrol altına alınmasındaki zorluklardan endişe duyuyor.

Bu haber toplam 1225 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.