Gurbetçilerin Dikkatine: Yabancı Plakalı Araçlarla Türkiye'de Kurallara Uymayanlar Cezayla Karşılaşabilir

Gurbetçilerin Dikkatine: Yabancı Plakalı Araçlarla Türkiye'de Kurallara Uymayanlar Cezayla Karşılaşabilir

Yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye gelen Avrupa’daki milyonlarca gurbetçi, beraberlerinde getirdikleri yabancı plakalı araçlarıyla dikkatli olmak zorunda.

A+A-
Yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye gelen Avrupa’daki milyonlarca gurbetçi, beraberlerinde getirdikleri yabancı plakalı araçlarıyla dikkatli olmak zorunda. Türkiye’de geçerli olan gümrük kurallarına uymayan gurbetçiler, ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir ve araçlarını kaybedebilir.
 
Kurallara Dikkat Edin!
 
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, yabancı plakalı araçların Türkiye’deki kullanımına dair sıkı kurallar uygulanıyor. Araçların getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına izinsiz verilmesi, araç sahibinin yakınları dışında birinin kullanması gibi durumlar yasak. Ayrıca, Türkiye'de belirli bir süre kalan aracın yurtdışına çıkarılmaması veya araç belgelerinde kayıtlı olan parçaların izinsiz değiştirilmesi de ihlal olarak kabul ediliyor.
 
Cezalar Ağır
 
Bu tür ihlallerin tespiti durumunda, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’na göre araç sahiplerine gümrük vergisinin dörtte biri oranında para cezası uygulanıyor. Ayrıca, araçlar gümrük idaresi tarafından alıkonularak yurtdışına çıkarılıyor.
 
Geri Dönüşlerde Dikkatli Olun
 
Türkiye’den ayrılırken, taşıtlarını gümrüğün denetimine bırakmadan veya gerekli izinleri almadan yurtdışına çıkan gurbetçiler de ceza riskiyle karşı karşıya. Bu durumda, 2024 yılı için belirlenen ceza miktarı 6.624 TL olarak belirlendi.
 
Gurbetçilerin, tatillerini sorunsuz geçirmeleri ve cezalarla karşılaşmamaları için Türkiye’deki gümrük kurallarına dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.

Bu haber toplam 569 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.