Eski binalarda elektrik tesisatından kaynaklı yangın riski
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Atmaca, "Konut tipi binalarda çıkan yangınların ekseriyetle elektriksel kökenli olduğuna...
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Atmaca, "Konut tipi binalarda çıkan yangınların ekseriyetle elektriksel kökenli olduğuna şahit olmaktayız. Konutlarda elektrik ile çalışan cihaz çeşitliliği günden güne artmaktadır. Özellikle eski binaların elektrik tesisatı bu yeni yükleri karşılamakta zorlanmakta ve bu binalarda elektriğe aşırı yüklenme durumunda yangın kaçınılmaz olmaktadır" dedi.
MMO Antalya Şubesi, Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) işbirliğinde Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı'nın (TÜYAK) desteğiyle 12 Ekim'de yapılacak "Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumu'nun tanıtım toplantısı düzenlendi. MMO Antalya Şubesi binasında yapılan toplantıda MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, sempozyumda "Binalarda Yangın Güvenliği" konusunun ele alınacağını söyledi.
'ESKİ BİNALARIN ELEKTRİK TESİSATI YENİ YÜKLERİ KARŞILAMAKTA ZORLANMAKTA'
Sempozyumda kentin yöneticileri ve sakinlerinde farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Atmaca, "Konut tipi binalarda yangın çıktığı yönündeki haberlerin günden güne artmasını üzülerek takip etmekteyiz. Yangına sebebiyet verebilecek birçok neden sayılabilecek olsa da konut tipi binalarda çıkan yangınların ekseriyetle elektriksel kökenli olduğuna şahit olmaktayız. Konutlarda elektrik ile çalışan cihaz çeşitliliği günden güne artmaktadır. Özellikle eski binaların elektrik tesisatı bu yeni yükleri karşılamakta zorlanmakta ve bu binalarda elektriğe aşırı yüklenme durumunda yangın kaçınılmaz olmaktadır" diye konuştu.
'BELEDİYE TARAFINDAN KONTROL EDİLMELİ'
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte eksik ve hatalar olduğunu dile getiren Atmaca, şunları söyledi:
"Konut tipi binalarda yangın güvenliğinin sağlanmasında yönetmeliğin yayınlanması öncesi ve sonrası iskan alan binalar için ayrı ayrı olmak üzere 2 temel problemin olduğunu görmekteyiz. 2007 yılı sonrası yapılan yeni binalarda iskan öncesi yangın güvenliği ile ilgili yönetmelik hükümlerinin yerine getirilip getirilmediği ilgili belediye tarafından kontrol edilmektedir. Bina yüksekliğine bağlı olarak yangın merdivenleri ve bu merdivenlerin basınçlandırılması ya da yangın tüpleri ve yangın hortumlarının kullanımı üzerine zorunluluklar söz konusudur. Ancak bina ömrü boyunca yangın güvenlik sisteminin çalışır vaziyette sürekliliğinin sağlanıp sağlanmadığı hususunda hiçbir denetim söz konusu değildir."
'TURİZM BİNALARINDA TEDBİR ALINMALI'
2007 yılı öncesi iskan alınan binalardaki tedbirsizliğin çok önemli bir problem olduğuna dikkati çeken Atmaca, "Bu eski binalarda genellikle hiçbir tedbirin alınmadığını görmekteyiz. Halbuki 2007 yılında çıkan yönetmelikte mevcut konut tipi binalarda da bina kullanım amacı ve özelliklerine bağlı olarak alınması gereken tedbirler yer almaktadır. Kontrolü zor ve toplu halde yaşanılan bir diğer bina tipi ise konaklama amaçlı turizm binalarıdır. Bu binalarda yangın ile ilgili tedbirlerin baştan alınması gerektiği gibi bina ömrü boyunca sürdürülebilirliği de kritik bir konudur. Projede öngörülen birçok tedbirin uygulamada eksik kaldığını ya da bakım, test ve periyodik kontrol noktasında eksikliklerin bulunduğunu gözlemlemekteyiz. Yangın merdivenlerinde yönetmelik hükümlerince kontrol yapılmalı. Yangın merdivenleri depo gibi kullanılıyor" dedi.
'SÜREKLİ KONTROL EDİLMELİ'
Atmaca, Antalya'da Kaleiçi gibi dar sokaklı mahallelerde ahşap malzemeden imal yapılaşma alanları, eski yerleşim alanlarının sürekli kontrol edilmesi ve tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumu'nun 12 Ekim Perşembe günü MMO Antalya Şubesi binasındaki konferans salonunda düzenleneceğini kaydeden Atmaca, sempozyum hakkında bilgi verdi. Atmaca, sempozyumun ilk oturumunda "Yangın Güvenliğinin Önemi ve Mevcut Yangın Yönetmeliği', "Mesken Tipi Mevcut Binalarda Alınması Gereken Önlemler', "Turizm Tesisleri ve Konaklama Amaçlı Binalarda Alınması Gereken Önlemler" konusunun değerlendirileceğini anlattı. Sempozyumun ikinci oturumundaki panelde "Özellikli Bina ve Yerleşim Alanlarında Yangın Yönetmeliği Uygulamaları" üzerine tartışmaların gerçekleştirileceğine değinen Atmaca, sempozyumda konuşmacı ve panelist olarak TÜYAK'tan Dr. Gökhan Balık ve Makine Mühendisi Taner Kaboğlu, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkan Vekili Devrim Kılıç'ın yer alacağını söyledi.
BİNALARDA "ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJI" UYARISI
Elektrikli araç kullanımının yaygınlaştığına değinen Atmaca, şunları söyledi:
"Evlerde elektrikli araç şarj istasyonu kurulmaya başlandı. Elektrik saatinden doğrudan elektrik alıyor. Bu yasal olarak doğru değil. Bir binada 5-10 daire elektrik kullanırsa şehrin trafo gücüne nasıl sorun yaratır ya da yangın riski oluşturur mu? Eski binalarda sorun oluşturabilir. Yıpranmış binalar önceki yıllardaki güç kullanıma göre projelendirildiği için yeni teknoloji ürünlerin kullanımı kontrol edilmeli. Sayaçtan doğrudan şarj ünitesi çekilemez fakat çekiliyor. Burada bir kontrolsüzlük var. Belli bir süre sonra trafo kapasitesini kullanamama gibi başka sorun, sıkıntılar yaşamadan önlem alınmalı. Elektrikli araca geçiş süreci hızlandı. Şehirden emisyon kaynaklarını uzaklaştırmak, temiz hava solumak için önemli ama şarj ünitelerinin kontrollü şekilde yaygınlaşması gerekiyor. Her geçen gün mutfağımıza giren elektrikli cihaz sayısı da artıyor. Evlerde, ofislerde kullanılan klima, elektronik cihazlar düşünüldüğünde eski binalar büyük risk taşıyor."
ANTGİAD Başkanı Osman Sert ise sempozyum ile binalardaki yangın riskine yönelik riskler hakkında farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini ve ilgili kurumların çalışmalarıyla kentin gelişimine katkı sağlamak istediklerini söyledi. Toplantıda ANTGİAD ve MMO Antalya Şubesi'nin yönetim kurulu üyeleri yer aldı.
FOTOĞRAFLI
DHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.