DSÖ'den  Ozempic zayıflama ilacı uyarısı

DSÖ'den Ozempic zayıflama ilacı uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ozempic'in yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini vurguladı ve internette veya sosyal medyada bazı belirsiz sitelerin önerisi üzerine kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı.

A+A-
 DSÖ’nün temel ilaçlar ve sağlık ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, "Sağlık uzmanlarına, düzenleyici-denetleyici kurumlara ve kamuoyuna bu sahte ilaçlardan haberdar olmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.
 
Örgüt, sahte Ozempic versiyonlarının semaglutid maddesi içermeyebileceğini veya insülin gibi başka ilaçlar içerebileceğini belirtti ve bu durumun sağlık için "öngörülemeyen" etkilere yol açabileceğini vurguladı .
 
Ozempic Nedir?
Ozempic, halk arasında "zayıflama iğnesi" olarak bilinse de, aslen Tip 2 diyabet tedavisi için geliştirilmiştir. Etkin maddesi semaglutid olan bu ilaç, kan şekerini kontrol etmeye ve insülini düzenlemeye yardımcı olur. Haftalık olarak kullanılan Ozempic, glukagon benzeri peptit-1 adlı bir hormonu taklit ederek beynin tok olduğu mesajını almasını sağlar ve mide boşalmasını yavaşlatarak iştahı azaltır .
 
Son zamanlarda, Ozempic'in diyabet hastası olmayan kişiler arasında zayıflama amacıyla kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu durum, Tip 2 diyabet hastalarının ilaca erişimini zorlaştırmış ve sahte Ozempic versiyonları için bir pazar oluşturmuştur .
 
Sahte Ozempic Ürünleri
DSÖ, 2022'den bu yana Ozempic'in sahte versiyonlarının üretiminin arttığını takip ettiğini açıkladı. İngiltere, ABD ve Brezilya'da bazı sahte ilaçlara el konulmuştur. 2023 Ekim ayında İngiltere'de el konulan sahte ilaçların, Avusturya ve Almanya'daki bilinen tedarikçilerden geldiği ve gerçek ilaçlar gibi paketlendiği belirtilmiştir .
 
Wegovy Nedir?
Ozempic'in daha yüksek dozdaki versiyonu olan Wegovy, obez veya fazla kilolu olan ve ek kronik hastalıkları bulunan kişiler için geliştirilmiştir. İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesindeki özel zayıflama kliniklerinde kullanılmaktadır .
 
DSÖ'nün uyarıları ve sahte ilaçlarla ilgili detaylı bilgiler, ilaçların güvenli ve etkili kullanımını sağlamak amacıyla büyük önem taşımaktadır.

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.