Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamındaki Felsefe Kongresi başladı
ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından "Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe" başlıklı bir ulusal kongrenin açılışı...
ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından "Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe" başlıklı bir ulusal kongrenin açılışı gerçekleşti. 5 Şubat'a kadar devam edecek kongrede, felsefenin etik, bilim felsefesi, mantık, siyaset felsefesi vb. sistematik disiplinleriyle ilgili değerlendirmeler yapılacak, Türk felsefesinin 100 yılda kat ettiği yol üzerinde konuşulacak.
Türkiye Felsefe Kurumu ile Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında, ülke çapında ilk kez "Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe" başlıklı kongre düzenlendi. AKRA Hotels'de düzenlenen kongrenin açılışına ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ATSO Başkanı Ali Bahar, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, meslek odası temsilcileri, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 1-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek kongrede Türkiye'de varlık, insan, değer, mantık ve bilim, bilgi, dil, eğitim, sanat, hukuk, toplum ve devlet, siyaset, kültür, tarih ve çocuklar için felsefe gibi birçok konu başlığı yer alacak.
'ONUR DUYMAKTAYIZ'
Kongrenin açılış konuşmasını yapan ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, ANSİAD'ın ülkenin temel sorunlarına duyarlı bir kurum olduğunu belirterek, kamuoyunu yönlendirici bir rol izlediklerini anlattı. ANSİAD'ın temel değeri içerisinde eğitime duyarlı, kendini sürekli geliştiren tüm karar ve uygulamalarda bilimsel ilkelere dayanan bir kurum olduğuna dikkati çeken Akıncı, "ANSİAD kuruluşundan itibaren 33 senede kurumsal yapısını tamamlamış, ülkemizin sadece ekonomik büyümesini değil, her alanda kalkınmasını hedef alan çalışmalara imza atmış ve atmaya da devam edecektir. Bizler biliyoruz ki eğitimde, kültürde, sporda, sanatta ve özellikle felsefede ilerleyemeyen toplumların sadece ekonomik büyümeye endeksli rakamlar ile çağdaş ülkeler seviyesine çıkmaları mümkün değildir. Bu noktada hareket ederek 5 yıl önce felsefi düşünceyi daha iyi kavrayabilmek, sorgulama ve hedeflerimizi daha doğru ve anlamlı kılabilmek adına ANSİAD Küçük Felsefe Okulu'nu hayata geçirdik. Geçen zamanda felsefe okumaları ve eğitimleriyle bunu tüm kentimizi yaymakta mottoları taşımaktayız. ANSİAD olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye Felsefe Kurumu iş birliğinde kongreyi düzenlemekten onur duymaktayız" dedi.
TIPTAKİ GELİŞMELER FELSEFEYE DUYULAN İHTİYACIN ÖRNEĞİ
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, düşünme, sorgulama, eleştirme yoluyla bir anlamda aklı kullanma sanatı olan felsefenin yaşamın tam kalbinde olması gerektiğini anlattı. Felsefeye çok ihtiyaç duyulacak bir dönemin yaşandığını belirten Prof. Dr. Özkan, "Yaşanan büyük bilimsel dönüşümün sancılarına karşı da felsefeye sarılmalıyız. Kendi alanımdan örnek vermem gerekirse, son 10 yılda üniversite hastanemizde yaptığımız nakillere bakın. Dünyanın ilk rahim nakli, ülkemizin ilk yüz ve çift kol nakli. Tıp Fakültesi'nde öğrencilerimize söylediğim bir söz var; "Tıp bilimi yeni başlıyor" diye ama peki sınırı ne olacak? Mesela beyin nakli bir gün mümkün olacak mı? Bu ölümsüzlüğün olmasa da çok uzun bir ömrün kapılarını mı açacak? Diğer taraftan yapay organ üretimiyle ilgili ve hayvandan insanlara organ nakliyle ilgili çalışmalar yürütülüyor. Belki de en tartışmalı ve gelişime en açık alan ise genetik. DNA'yı yeniden yazarak genetik hastalıkları tedavi etmek konuşuluyor. Bu haliyle müthiş bir gelişme ama burada da bir sınır belirlenmesi gerekiyor. Daha doğmadan çocukların boy, kilo, göz renginin hatta IQ'sunun belirlenebildiği bir dünya düşünün. Bunun yol açacağı müthiş sınıfsal ayrımı hayal edin. Biz ve onlar kavramlarının hiç olmadığı kadar derinleştiği bir dünya. Eğer sınır çizilmezse bu çok da uzak bir gelecek değil bizim için. Tüm bu konuların felsefenin ışığında etik olarak irdelenmesi gerekiyor. Bu sadece tıptaki gelişmelerle ilgili felsefeye duyduğumuz ihtiyacın bir örneği" diye konuştu.
BAŞKAN BÖCEK'TEN İFADE TARTIŞMALARINA ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kongrede eski çağların sorunları kadar çağımızın ve ülkemizin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerinin paylaşılmasından memnuniyet duyacağını ifade etti. Başkan Böcek, "Antalya'mızda birçok konuk ağırladık. Ancak bu kadar çok kıymetli bilim ve felsefe insanını bir arada görmüşken; "Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım" ifadelerini de tartışacağınızı tahmin ediyor ve bu konuda doğru bir çözüme ulaşmanızı diliyorum. 5 gün sürecek olan "Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'de Felsefe Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum" dedi.
UNESCO'NUN TEMEL FELSEFESİ "BARIŞ'
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO ve ona bağlı kurumlar olarak 5 sektörde UNESCO'nun kuruluş amacına hizmet etmeye çalıştıklarını anlattı. Eğitim, sosyal ve beşeri bilim, doğa bilimleri, kültür ve bilgi iletişim sektörlerindeki temel amacın barışı kurmak ve sürdürülebilir kılmak olduğunu açıklayan Prof. Dr. Oğuz, "Barış için en temel hedef sürdürülebilir kalkınmayı oluşturmak ve kalkınmış toplumlar yaratmaktır. Bu bakımdan varlıklı kalkınmış, barışık, toplumlar arasındaki diyaloğu güçlendiren her türlü faaliyet UNESCO'nun amaçları olan faaliyetlerdir. Bu işte hep felsefeden yola çıkılır. Dolayısıyla bu 5 sektördeki temel felsefe barıştır. İnsanlar barışık bir düzende daha iyi kalkınabilir daha iyi bir gelecek inşa edebilir. Bunları düşünmek ve tartışmak için düşünen insanlara ihtiyacımız var. Düşünmenin teorik alanı da felsefedir. Bu çalışmalara bizde UNESCO olarak destek oluyoruz" diye konuştu.
100'ÜNCÜ YILA ÖZEL FELSEFENİN PANORAMASI ÇİZİLECEK
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, kendi çalışmaları ve Türkiye Felsefe Kurumu'nun yaptığı çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Kongredeki program hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Kuçuradi, "Kongreyi düzenlememizin ana amacı, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkemizde felsefe alanında yapılan belli başlı çalışmaların panoramasını çizmek, 100'üncü yılda Türkiye Cumhuriyeti'ne bir armağan olarak sunarak gelecek çağlara bırakmaktır"
dedi.
'ANSİAD BU İŞİN KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURDU'
FOTOĞRAFLI
DHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.