Bahar: Otellerde 7 bin afetzede kaldı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) mart ayı meclisinde deprem bölgesinden göç verileriyle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, göç...
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) mart ayı meclisinde deprem bölgesinden göç verileriyle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, göç eden kişi sayısının 3.5 milyon, 1 milyon afetzedenin kamu yurtları ve misafirhanelerde, 7 bin kişi kadarının da otellerde konakladığını açıkladı.
ATSO'nun mart ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün başkanlığında ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO meclisinin en önemli konu başlıkları deprem ve bölgeden yaşanan göçler, konut fiyatlarındaki artışlar oldu.
OTELLERDE 7 BİN AFETZEDE KALDI
ATSO Başkanı Ali Bahar, deprem bölgesine dönük çalışmaların devam ettiğini, bölgedeki oda ve borsalarla görüşmelerin sürdüğünü belirterek, bölgede halen 1.5 milyon kişinin çadırlarda yaşadığını belirtti. Bahar, şu bilgileri verdi:
"Bölgeden diğer şehirlere göç eden kişi sayısı 3.5 milyona yakındır. 1 milyon afetzede Türkiye genelinde kamu yurtlarında ve misafirhanelerinde, 7 bin kişi kadarı da otellerde konaklamaktadır. 2.5 milyon kişi de bölge dışında akraba yanında ya da ev kiralayarak yaşamaktadır. Önümüzdeki aylarda evleri hasarsız veya az hasarlı olan nüfusun bir kısmı geri dönse de evini ve işini kaybedenler maalesef dönemeyecektir."
DEPREM BÖLGESİ ÖNERİLERİ
Bölgede işyerlerinin yıkılması ve göç nedeniyle ticari hayatın eski düzeyine dönmesinin uzun zaman alacağına dikkat çeken Bahar, "Deprem bölgesinde yer alan işletmelerde çalışan bireylerin geri dönüşüne yönelik projeler geliştirilmelidir. Bölgeye dönük bugüne kadar hiç uygulanmamış teşvikler hayata geçirilmelidir. İvedi bir biçimde 6'ncı bölge ilan edilmeli, ticarete dönük vergi, kredi, çek ertelemesi gibi yardımların yanı sıra barınma sorunu çözüldükten sonra, işe dönüşü cazip hale getirecek çocuk, eğitim ve kira yardımları, kriter aranmaksızın işsizlik sigortasından faydalandırılmalı ve ilaveten işveren için işe başlangıç hibe ya da faizsiz uzun vadeli kredi planlaması yapılmalıdır" diye önerdi.
ANTALYA'YA YOĞUN GÖÇ UYARISI
Antalya'nın pandemiden bu yana hem yurtiçi hem yurtdışından oldukça yoğun göç aldığını vurgulayan Bahar, yıllık konut satışları önceki yıllarda 60-65 bin iken geçen yıl 80 bine ulaştığını, 22 bininin Türk vatandaşı olmayan kişilerce alındığını söyledi. Şubat ayında deprem nedeniyle konut satışları ülke genelinde azaldığını, Antalya'da ise yüzde 4.2 oranıyla halen pozitifte kaldığını belirten Bahar, "Antalya'da Türk vatandaşı olmayanlara satışlar fark yaratsa da konut fiyatı artışı bütün şehirlerde yüksek kalmaya devam etmektedir. Yapılan düzenlemelere rağmen, gelinen noktada yerleşik toplum refahı ve yaşam konforu bozulacaksa, rahatsızlıkların giderilmesi için bu oranlar revize edilmelidir" dedi.
DEPREM GÖÇÜ 150 BİNİ AŞTI
Deprem sonrası en fazla göç alan ilin Mersin olduğunu, Antalya'ya gelenlerin 150 bini aştığını dile getiren Bahar, "Bu göç dalgası, zaten var olan konut ve kira sorununu maalesef daha da artırmıştır. Kira fiyatlarındaki artışı konutlar ile sınırlandırmamalıyız. İşyeri kiralarında da yüzde 300, hatta yüzde 800'lere varan artışlar yapıldığına dair bilgiler almaktayız. Kira artışlarında bu astronomik rakamlar telaffuz edilmeye devam ederse iş yeri kapanmalarının ardı arkası kesilmeyecektir. Dolayısıyla kira artışlarından artık ticaret, tarım, sanayi, turizm sektöründeki herkes şikayetçidir. Ancak konut fiyatları ve kira artışlarının birinci nedeni, yüksek enflasyona bağlı maliyet artışları, ikinci nedeni ise arzın talebi karşılayamamasıdır. Depremle birlikte buiyice arttığı açıktır" dedi.
FOTOĞRAFLI
DHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.