Avrupa'daki Türkler Uçak Bilet Fiyatlarına Tepkili!

Avrupa'daki Türkler Uçak Bilet Fiyatlarına Tepkili!

Avrupa'da ikamet eden Türk gurbetçiler, yaz tatili döneminde uçak bileti fiyatlarındaki aşırı artışlardan dolayı büyük bir öfke içinde.

A+A-
Kış aylarında 150-200 euro civarında olan bilet fiyatlarının yaz döneminde 800-1000 euro seviyelerine çıkması, dört kişilik bir ailenin uçuş maliyetini 3500-4000 euroya kadar yükseltiyor. Bu durum, orta gelirli ailelerin bütçesini önemli ölçüde sarsıyor ve gurbetçileri farklı seyahat alternatifleri aramaya itiyor.
 
"Fiyatlar olağanüstü artıyor"
Hollanda’dan Türkiye’ye seyahat eden bir gurbetçi, kış döneminde 150-200 euroya aldığı biletin yaz döneminde 800-900 euroya çıktığını, bazı havayolu şirketlerinde ise 1000 euroyu aştığını ifade etti. Ekstra bagaj ücretleri de eklenince, dört kişilik bir ailenin uçak masrafı 3500-4000 euroya çıkıyor. Bu fiyatlar, orta gelirli ailelerin bütçesini zorlayarak gurbetçileri alternatif tatil planları yapmaya mecbur bırakıyor.
 
THY’nin Kârı Yükseliyor, Bilet Fiyatları da
THY, 2023 yılında 163 milyar 3 milyon lira kâr elde etti ve bir önceki yıl 47 milyar 429 milyon lira kâr açıkladı. Kârlılığı yüzde 244 oranında artan şirketin, bu artışa rağmen bilet fiyatlarını düşürmemesi, gurbetçileri mağdur ediyor. Gurbetçiler, uçak biletlerindeki bu haksız artışın mağduriyet yarattığını belirterek, yetkililerden bir çözüm bekliyor.
 
"Yetkililer Sessiz Kalmamalı"
Gurbetçiler, yaz dönemindeki bilet fiyatlarındaki artışa artık kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguluyor. Hollanda’daki sivil toplum kuruluşları (STK) ve yetkililerin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini belirten gurbetçiler, “Dar gelirli aileler bu çileyi daha fazla çekmemeli” diyor. Sezon başında veya sonunda 120 euroya gidip gelinen uçak biletlerinin, yüksek sezonda 1000 euroya yakın bir fiyata çıkması kabul edilemez olarak değerlendiriliyor.
 
Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Açıklama
Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT), özellikle yaz aylarında yakınlarını ziyaret etmek ve tatillerini geçirmek amacıyla Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşların her yıl yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bir mektup göndermişti. Bakanlık, yurt dışı uçak bileti fiyatlarına tavan fiyatı uygulanmasının mümkün olmadığını, serbest piyasa koşullarında havayolu şirketlerinin rekabeti ve tüketicilerin talebinin belirleyici olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk ve yabancı taşıyıcıların ilave sefer taleplerine olumlu yaklaşarak daha çok noktaya ucuz bilet seçeneği sunmaya çalıştığını ifade etti.

Bu haber toplam 808 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.