Avrupa Birliği'nde yapay zeka yasası yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği'nde yapay zeka yasası yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojileri için devrim niteliğinde bir düzenleme getirerek, bu alandaki ilk global yasayı yürürlüğe soktu.

A+A-
Brüksel, 7 Ağustos 2024 – Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojileri için devrim niteliğinde bir düzenleme getirerek, bu alandaki ilk global yasayı yürürlüğe soktu. Bugünden itibaren geçerli olan bu yasa, yapay zeka sistemlerinin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek amacıyla titiz kurallar belirliyor.
 
Yapay Zeka Yasası Nedir?
 
Avrupa Birliği tarafından kabul edilen bu yasa, yapay zeka uygulamalarını risk seviyelerine göre kategorize ediyor ve düzenli denetimlere tabi tutuyor. Yüksek riskli alanlar arasında ulaşım, sağlık, istihdam ve finansal hizmetler yer alırken, düşük riskli uygulamalar arasında video oyunları ve spam filtreleri bulunuyor. Kritik alanlarda, güvenlik ve insan haklarına yönelik koruyucu önlemler alınacak.
 
Neden Bu Düzenleme?
 
Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi, toplumun çeşitli alanlarında riskler oluşturuyor. Bu yasa, bu riskleri yönetmek ve yapay zeka uygulamalarının güvenli ve etik bir şekilde kullanılmasını sağlamak için oluşturuldu. Kurallar, insan haklarını ve toplumsal güvenliği ön planda tutarak, teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlıyor.
 
Yasa Nerede Geçerli?
 
Yeni yasa, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesinde uygulanacak. Her üye ülke, bu düzenlemeleri kendi ulusal mevzuatına entegre ederek, yapay zeka sistemlerinin denetimini sağlayacak.
 
Uygulama Takvimi
 
Bugünden itibaren yürürlüğe giren yasa, bazı yasakları 6 ay içinde uygulamaya koyacak. Genel amaçlı yapay zeka sistemleri için özel yönetmelikler ise 12 ay sonra yürürlüğe girecek. Yasanın tüm kapsamı ve gereklilikleri, iki yıl içinde tam anlamıyla uygulanabilir hale gelecek.
 
Kimler Etkilenecek?
 
Bu yasa, yapay zeka geliştiren ve kullanan tüm şirketleri kapsıyor. Şirketler, yasa kapsamında belirlenen düzenlemelere uymak zorunda. Aksi takdirde, yüksek meblağlarda para cezaları ile karşılaşabilecekler. Örneğin, yasaklı teknolojilerin kullanımı halinde 35 milyon Euro’ya kadar ceza ödemeleri gerekebilir.
 
Nasıl İşleyecek?
 
Yapay zeka sistemleri, risk seviyelerine göre gruplandırılacak ve her grup için farklı kurallar belirlenecek. Yüksek riskli sistemler için daha katı düzenlemeler getirilirken, bazı uygulamalar tamamen yasaklanacak. Şirketlerin bu düzenlemelere uyum sağlaması için belirli şeffaflık kriterlerine uymaları gerekecek. Kurallara uyulmadığında ise şirketler, küresel cirolarına oranla ağır cezalara çarptırılacak.
 

Bu haber toplam 741 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.