Antalya'nın 1 numaralı sorunu kira artışı
ANTALYA Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, kira artışlarında bıçağın kemiğe dayandığını söylerken, bunun mübalağa olmadığını...
ANTALYA Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, kira artışlarında bıçağın kemiğe dayandığını söylerken, bunun mübalağa olmadığını belirtti. Bahar, "Kira artışları halen Antalya'nın ve iş dünyamızın 1 numaralı sorunudur" dedi.
ATSO'nun Ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO Başkanı Ali Bahar, sektörel konular ve sorunlara değindi.
SHOPPİNG FRIENDLY HEDEFİ
Antalya'da ticari alan planlamasının zayıf olduğunu belirten Bahar, "Ticaretimiz konutlardan kalan artık alanlara ya da bina altlarına sıkışmıştır. Mekan planlaması olmadığı için Antalya'nın ticareti, hak ettiği potansiyelini de bulamamıştır. Antalya'nın gelecek hedeflerinin ilk sırasında shopping friendly, yani ticaret dostu bir şehir olmak yatmaktadır. Bu konu sadece ATSO'nun meselesi de değildir ve hatta bizden önce devletin ve yerel yönetimlerin meselesidir. Biz de bunun takipçisi ve planlamacısı olacağız. Belediyeler nasıl ki toptancı halleri konusunda sorumluluk almak durumundaysa, aynı şekilde ticaret merkezleri için de sorumlu olmalıdırlar. Toptancı haller nasıl yapılıyorsa aynı şekilde ihtisas ticaret merkezleri ve toplu işyerleri de yapılmalıdır" dedi.
2022 KOLAY GEÇMEDİ
2022'nin kolay geçmediğini, fiyatlar ve ciroların arttığını, dolayısıyla finansmana ihtiyacın da arttığını belirten Bahar, "İş dünyasından yükselen ses "İş var ama para kazanmıyoruz, kazansak bile paramızın değeri yok" şeklinde. Patron karından, çalışan ücretinden, vatandaş fiyattan şikayetçi. Kira artışlarında artık bıçak kemiğe dayandı, patronun da çalışanın da ortak sorunu haline geldi. Evet, enflasyon düşme eğiliminde, ancak bu düşüş, fiyatlar düşüyor gibi algılanmamalı. Sadece fiyat artış hızı yavaşlamıştır. Bu nedenle enflasyonu düşürmenin ötesinde, temel girdilerde fiyatların düşmesini bekliyoruz. Ekonomide belirsizlik ve dövizdeki artış beklentisiyle, fiyatların düşürülmemesi gibi bir durum maalesef söz konusu. Bu nedenle enflasyon ve istikrar konusunda bir kararlılık ve güven ortamı sorunumuzun ilacı olacaktır" diye konuştu.
KGF'NİN ARTIRILMASI TALEBİ
KGF kredisinde açıklanan paketin hızla devreye girmesini beklediklerini dile getiren Bahar, "Ancak 250 milyarlık kredi hacminin bu enflasyon ortamında sektörlerin hiçbir ihtiyacını karşılamayacağı maalesef çok açıktır. Üyelerimizin çoğunluğunun yararlanacağı önemli iki paketten birisi, işletme kredileri paketidir ve buradaki rakam sadece 35 milyardır. Bunun en az 100 milyar olması gerekmektedir. Çünkü hiçbir ihtiyacı 35 milyar karşılamayacaktır" dedi.
ANTALYA'DAKİ EYT'Lİ SAYISI 90 BİN
EYT'den ilk etapta yararlanması beklenen 2.5 milyon kişi sayısını buzdağının sadece görünen yüzü olarak gösteren Bahar, "Bu sayının 2024'e kadar 5,5 milyonun üzerine çıkacağı hesaplanmaktadır. Ödenecek tazminatın neredeyse 500 milyar seviyelerinde olacağı tahmin edilmektedir. Bu kaldırılacak bir yük değildir. Dolayısıyla bu rakamlar dikkate alındığında EYT için ayrılan 25 milyar TL'lik kredi paketinin ne kadar yetersiz kalacağı çok açıktır. EYT iş hayatımızda köklü bir değişime neden olacaktır. Antalya'da işçi statüsündeki EYT'li sayısı, arkadaşlar 74 bindir. BAĞKUR-esnaf orijinli EYT'li sayısı da 16 bindir. Emekli sayımız konusunda dünyadan maalesef negatif ayrışmaktayız" diye konuştu.
ANTALYA 2023'TE DAHA ŞANSLI
Dünya ekonomisinde, özellikle Avrupa'da yavaşlamanın çok belirgin olduğunu kaydeden Ali Bahar, Antalya'nın 2023'te daha şanslı olabileceğini söyledi. Bahar, "Turizmde daha canlı bir yıl beklemekteyiz. Sezon öncesinde Antalya turizmini ele alacak kapsamlı bir toplantı üzerinde de çalışıyoruz. Antalya'da bu yıl serbest bölgeyle birlikte ilimizin ihracatı 2 milyar 700 milyon dolara yaklaşmıştır. Tarım ihracatımız toplamda yatay seyretmekte, bazı ürünlerde artış, bazılarında azalma görülmektedir. Son dönemde fiyatlar kışa rağmen artmamıştır, yaz aylarındaki düzeye yakın devam etmektedir. Sanayide, turizme ve ihracata yönelik çalışan firmalar, iç piyasaya çalışanlardan daha iyi durumdadırlar. Konut sektöründe yüksek maliyetlere rağmen inşaat yatırımlarının arttığını gözlemliyoruz" dedi.
ANTALYA'NIN 1 NUMARALI SORUNU KİRA ARTIŞLARI
'Kira artışlarında bıçak kemiğe dayandı" derken bunun mübalağa olmadığını dile getiren Bahar, "Kira artışları halen Antalya'nın ve iş dünyamızın 1 numaralı sorunudur. Çalışan kesim hayat pahalılığından, ücretlerin düşüklüğünden dert yanarken, üyelerimiz de başta işyeri kiralarındaki artış olmak üzere, tüm girdi kalemlerindeki fahiş artışlar nedeniyle adeta isyan etmektedir. Bu kelimeye özellikle dikkat çekmek istiyorum ki "acımasız" kira artışları duyuyoruz. Bakın bu sorun çok büyüdü, mahkemeye taşınan anlaşmazlıkları geçiyorum, insanlar birbirlerinin canını yakma noktasına geldi. Bu artık bir devlet meselesi haline gelmiştir. Kasım ayından bu yana çalışanlara kira ve eğitim desteği verilmesini talep ediyoruz" dedi.
'HIZLI TREN NEREDE'
Seçim dönemlerinde konuşulan projelere dikkati çeken Bahar, bunlardan birinin hızlı tren konusu olduğuna değinerek, "2023 yılında Antalya'mızın hızlı tren ile buluşmasıydı. Yıl 2023, hani tren, nerede? Türküde Antalya'mızın halini çok güzel özetlemişler; "Kara tren gecikir belki hiç gelmez, Dağlarda salınır da derdimi bilmez, Dumanın savurur halimi görmez, Gam dolar yüreğim gözyaşım dinmez." Antalya olarak maalesef tam da bu haldeyiz. Ancak hızlı tren konusu bizim için yeniden açılacak ve mücadelesini sürdüreceğimiz çok önemli bir başlıktır. Çünkü bu konu, 12 ay turizme hizmet eden önemli bir konudur. Antalya gibi hava ulaşımında dünya markası olan bir şehrin, diğer ulaşım alanlarında da aynı kimliğe bürünmesi bir gerekliliktir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
DHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.