Almanya'ya ekonomisine Euro 2024 dopingi

Almanya'ya ekonomisine Euro 2024 dopingi

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024), Münih Allianz Arena'da Almanya ve İskoçya arasındaki maçla başlıyor.

A+A-
 Turnuva, Almanya'nın 10 farklı kentinde düzenlenecek ve konaklama, gıda ve diğer sektörlere önemli ekonomik katkılar sağlaması bekleniyor. Ifo Enstitüsü'nün araştırmasına göre, maçları izlemek için Almanya'ya gelen yabancı turistlerin ekonomiye 1 milyar eurodan fazla katkı yapması öngörülüyor. Bu, hizmet ihracatında yüzde 1,5'lik bir artışa denk geliyor, yılın ilk çeyreğiyle kıyaslandığında.
 
2006 Dünya Kupası verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, turnuva süresince 600 bin ek yabancı turistin Almanya'yı ziyaret etmesi ve konaklama rezervasyonlarında 1,5 milyon gece artışı bekleniyor.
 
Ancak Ifo araştırmacısı Gerome Wolf'e göre, bu ekonomik etki kısa vadeli olacak ve turnuva sonrasında ekonomi eski seyrine dönecek. Wolf, "Bu tür büyük organizasyonların makroekonomik etkisi genellikle turizm dışında küçük olur" dedi.
 
Yerli turistlerin harcama alışkanlıklarındaki potansiyel değişikliklere de değinen Wolf, "Şampiyona süresince yerli tüketiciler kısa süreli olarak konaklama ve gıda sektörlerine daha fazla harcama yapabilir, ancak muhtemelen diğer alanlarda harcamalarını kısacakları için genel özel tüketimde belirgin bir değişiklik olmaz. 2006 Dünya Kupası deneyimimiz bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
 
Almanya Ekonomi Bakanlığı, sakin geçen ayların ardından perakende satışlarda artış bekliyor, ancak 2006 seviyelerine ulaşılmasının zor olacağını belirtiyor.
 
Uzmanlar, EURO 2024'ün özellikle yerli tüketicilerin harcama alışkanlıkları üzerindeki etkisinin Alman milli takımının performansına bağlı olduğunu düşünüyor. Almanya'nın başarılı olması durumunda daha fazla taraftar ilgisi ve harcamaların artacağı tahmin ediliyor.

Bu haber toplam 1086 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.