Akdeniz Üniversitesi'nden afet sonrası semineri
AKDENİZ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde "Afet Sonrası Psikolojik İlk...
AKDENİZ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde "Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım" konulu seminer düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde "Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım" konulu seminer düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Bumin Kağan Konferans Salonu'nda Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Ayşe Büşra İplikçi ve Dr. Öğr. Üyesi Fatma Mahperi Uluyol tarafından gerçekleştirilen seminere akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
DEPREME KARŞI EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ BİRLİK VE DAYANIŞMA
Seminer öncesinde konuşan Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aydın Çivilidağ, "Binlerce insanımızın canlarını yitirdiği, yaklaşık 13 milyon kişinin olumsuz olarak etkilendiği çok büyük bir deprem yaşadık. Deprem gibi doğal afetler insanlarda çok ciddi travmalara neden olmaktadır. Depreme karşı en büyük gücümüz birlikte en zor günlerde bir araya gelebilme, dayanışma ve birbirimize destek olmaktır. Bu zor günlerde psikolojik sağlığımızı arttırmamızın en önemli yolu bilinçli olmak ve rasyonel düşünebilmektir. Bugün ve bundan sonraki süreçte yapılacak bu türden toplantılar ile bu ve buna benzer afetlerle başa çıkabilmek için bilgi ve becerilerimizi geliştireceğiz. Böylelikle hem kendi psikolojik sağlamlığımızı güçlendirirken hem de travmatize olmuş insanlara psikolojik destek sağlayabileceğiz" dedi.
DEPREMZEDELERE NASIL YAKLAŞILMASI GEREKTİĞİ ANLATILDI
Travmatik olayların belirgin özelliğinin yaşamı belirli bir süre rotasından çıkarmak, insanları çaresiz, endişeli ve korku içerisinde bırakmak olduğunu belirten Doç. Dr. Aydın Çivilidağ, şunları söyledi: "Zaman içerisinde travmanın etkileri genellikle azalmaktadır. Bugün kendimiz, çevremizdeki insanlar ve depremden doğrudan etkilenen insanlar için ne yapabiliriz? Ne yapmalıyız? sorularına bölümümüzün kıymetli hocaları ile cevaplar arayacağız. Son derece yararlı bir program olacağına inanıyorum." İnteraktif bir ortamda dinleyicilerin soru ve katkılarıyla gerçekleşen seminer aynı zamanda teams uygulaması üzerinden de canlı olarak takip edildi. Seminerde konuşmacılar, yaşanan deprem sonrası kendi ruh sağlığımızı nasıl koruyabiliriz, afet sonrası çocuklara karşı nasıl bir yaklaşım sergilenmeli, travmatize olmuş insanlara nasıl davranılmalı ya da nasıl davranılmamalı gibi pek çok konuda önemli bilgiler aktardı.
ACILARINI PAYLAŞTIĞIMIZI VE YALNIZ OLMADIKLARINI HİSSETTİRMELİYİZ
İnsanların acılarını yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Depremzedelere yapacağımız en güzel yardım onları anladığımızı, acılarını paylaştığımızı ve yalnız olmadıklarını hissettirmek olacaktır. Sen güçlüsün, sana hiç yakışıyor mu gibi cümlelerle onların üzerinde baskı kurulmamalı. Belirli bir dönem, gerek yetişkinlerin gerekse çocukların tepkilerine yüksek tölerans göstermeliyiz. Çok acı bir olay yaşadık. Atlatılması kolay değil elbet ama doğru davranışlar sergilediğimiz takdirde zamanla tarvmaların giderek azaldığını gözlemleyeceğiz" şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARA YAKLAŞIMDA DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ
FOTOĞRAFLI
DHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.